Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Електрическата мобилност няма алтернатива, вече има електромобили с 1000 км пробег

Илия Левков, председател на УС на ИКЕМ, в „Светът е бизнес”, 08.11.2022

21:02 | 8 ноември 2022
Обновен: 17:39 | 11 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Електрическата мобилност няма алтернатива, а батерията на електромобила е вечна. Вече има китайски електромобили, които правят 1000 км пробег. В България, за разлика от други наши съседни страни, на тема инфраструктура за електромобили сме по средата на европейската карта. По брой зарядни станции спрямо броя автомобили сме на 5-6 място в Европа. Това каза Илия Левков, председател на управителния съвет на ИКЕМ, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Що се отнася до навлизането на китайски електромобили на европейския пазар събеседникът посочи, че потребителите биха спестили пари при покупката на такъв автомобил, но ще изхарчат много повече пари за т.нар узаконяване. Без европейско типово одобрение този електромобил не може да бъде регистриран в България и Европа съответно. Китайските автомобили, които се внасят в Европа, имат такова одобрение, минали са през краш тестове и макар да са евтини дори и с над 20%, те също са много високотехнологичен продукт.

„Китай не спи и техните продукти не са вече онези евтини играчки от магазините за един лев. Китай не е фабрика, която произвежда евтини неща, а вече има страхотни продукти”, изтъкна Левков.

При положение, че автомобилната промишленост е гръбнакът на Европейския съюз, навлизането на Китай крие огромен риск за европейските производители, които сякаш подценяват тази сериозна инвазия.

В България се заговори за стимули при покупка на електромобил, но засега субсидията е половинчата и обхваща само общински и държавни институции, каза още събеседникът.

Коментирайки закона, подписан от Джо Байдън, според който ще има стимул от 7500 долара за покупка на електромобил, но само ако компонентите в него са произведени в САЩ, Левков обясни, че вероятно така се цели американските компании да изнесат от Китай своето производство към Америка. Ако това нещо се случи в САЩ и Европа наложи реципрочни мерки, то всички ще сме губещи.

„Цената ще се вдигне и губещ е крайният клиент”.

Макар и отвратителна в същността си, войната е възможност за България, защото голяма част от заводите, свързани с електрическата мобилност в Украйна, се местят и една от възможностите е България.

„Почти всяка седмица имаме среща с потенциален инвеститор, но проблемът е, че инвестиционната среда в България е много силно администрирана. Това бързо трябва да се промени”.

Според Левков през март-април положението с недостига на автомобили ще се подобри драстично и цените им ще спаднат.

По думите на госта е добра идея да се закупи вече употребяван електрически автомобил, защото при него няма как да се превърти километража, а освен това при електромобила няма задължителните технически прегледи на всеки 10 000 км за смяна на консумативи и няма какво всъщност да се изхаби.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук .