Китай изпреварва с десетки години света по зарядни станции за електромобили

Само в една китайска провинция има три пъти повече зарядни станции за електромобили отколкото в целите Съединени щати

16:00 | 22 октомври 2022
Автор: Селина Сю
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Притесненията за пробега е минало за собствениците на новите електрически превозни средства в китайската провинция Гуандун. През последните няколко години крайбрежният регион, който граничи с Хонконг, изгради стотици хиляди обществени зарядни точки - еквивалент на бензиностанциите за електромобили. С 345 126 публични зарядни устройства и 19 116 зарядни станции към края на септември Гуандун разполага с най-голямата мрежа за зареждане на електромобили в Китай, която се е увеличила повече от два пъти в сравнение с предишната година, по данни на Китайския алианс за насърчаване на инфраструктурата за зареждане на електромобили. По данни на BloombergNEF това е около три пъти повече от обществените зарядни станции в целите САЩ.    

EV Chargers
Турбозареждане. Мрежата за зареждане на електрически превозни средства в Гуандун далеч надхвърля тази в други провинции

В стремежа си да електрифицират автомобилните паркове на своите страни правителствата по света се опитват да разгърнат и разширят обществената си инфраструктура за зареждане достатъчно бързо, за да обслужват новите автомобили с батерии. Законът за инфраструктурата на президента Джо Байдън отделя 5 млрд. долара за изграждане на национална мрежа от портали за зареждане на електромобили по основните пътни коридори в САЩ, докато Германия е похарчила или обещала 6,4 млрд. долара в подкрепа на индустрията за зареждане. Но както САЩ, така и Европа изостават значително от Китай в изграждането на своите мрежи. Анализ на BloombergNEF изчислява, че до края на 2021 г. в САЩ са разположени 112 900 обществени зарядни устройства, а в Европа - 442 000, в сравнение с 1,15 млн. в Китай. 

EV Chargers
Надпревара за мащабиране. Китай е начело в света по отношение на инфраструктурата за публично зареждане на електромобили

Тази разлика само се увеличава. Само за последните 12 месеца Китай е добавил 592 000 обществени зарядни устройства - повече от общия брой, който администрацията на Байдън иска да постигне до 2030 г. Правителството планира да изгради достатъчно зарядни станции за 20 млн. електрически превозни средства до 2025 г., според документ от януари на Националната комисия за развитие и реформи и девет други министерства. 

Тези зарядни стълбове се инсталират от трети страни - оператори на комунални услуги, държавни електрически компании - двете най-големи от които са State Grid Corp. of China и China Southern Power Grid - както и от производители на електромобили като Tesla Inc. и китайските Nio Inc. и Xpeng Inc. Tesla разполага с повече от 8700 станции за зареждане Supercharger в 370 града в Китай - приблизително една четвърт от глобалната й мрежа Supercharger.     

Усилията на Китай за изграждане на екологична инфраструктура се отплащат: вътрешното търсене на по-екологични автомобили вече значително надхвърля това в Европа и САЩ. Една четвърт от всички нови автомобили, закупени в Китай, са превозни средства, използващи алтернативна енергия, а прогнозите са, че тази година продажбите на електрически превозни средства ще достигнат рекордните 6 милиона. 

В Гуандун повсеместното зареждане също увеличава броя на електрическите автомобили. По данни на статистическото бюро на Гуандун продажбите на електрически превозни средства са скочили със 151% през първата половина на годината. По данни на Националната платформа за мониторинг и управление на превозни средства с нова енергия в провинцията вече има над 1,4 млн. електрически превозни средства, което е най-високият дял в страната. 

EV Chargers
Хонконг и Шънджън се борят за бъдещето на Китай. Крайбрежният регион, който граничи с Хонконг, е изградил стотици хиляди обществени зарядни точки. Снимка: Цилай Шен/Bloomberg

"С повече зарядни станции има по-малко притеснения за пробега. Следователно продажбите на електромобили се увеличават", казва Дейвид Джан, автомобилен анализатор, който е и декан на Института за нови енергийни технологии в Дзянси. "Наличието на толкова много зарядни устройства определено е пробив, но не трябва да забравяме, че зареждането все още отнема много повече време, отколкото пълненето на резервоара с бензин. Това сега е истинската пречка." 

Правителството на провинция Гуандун също удвоява усилията си за производство на електрически превозни средства. Един на всеки осем електрически автомобила, продавани в Китай, вече се произвежда в Гуандун. От януари до юли местното производство на електромобили е скочило повече от два пъти в сравнение с предходната година. Силният производствен капацитет може да има ефект на взаимна обвързаност, подобрявайки преживяванията на клиентите и следпродажбеното обслужване и дори намалявайки цените в провинцията, казва Джан. 

Йойо Гу, 40-годишна домакиня от Гуандун, заменя седана си Dongfeng Citroen C4 с двигател с вътрешно горене за електрически SUV GAC AION V Plus по-рано тази година като част от провинциална програма за субсидиране, която има за цел да насърчи въвеждането на електромобили. 

"Получих около 8000 юана от сметката", казва Гу. Това е в допълнение към освобождаването от данък при покупка на електромобил, което правителството удължи до края на 2023 г.

През първите няколко месеца тя зареждала своя SUV през нощта на обществени зарядни станции в квартала си, преди да бъде инсталирана частна зарядна точка на паркинга на жилищния си комплекс. 

"Когато приятелите ми говорят за закупуване на електромобил, никой вече не се притеснява за зареждането", казва Гу. "Паркингът под нашия апартамент добави пет нови зарядни устройства през последните няколко месеца и лесно можем да намерим такова на пътя."

EV Chargers