Полша се завръща със собствена марка електромобили 20 години след края на Polonez

Броят на електрическите превозни средства в Полша трябва да достигне почти 1 милион през 2030 г.

11:33 | 18 ноември 2022
Автор: Матей Марцевич
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Полша избра Zhejiang Geely Holding Group Co. като партньор за изграждането на първата си електрическа кола, залагайки, че популярността на plug-in превозните средства в най-голямата източна икономика на Европейския съюз ще нарасне бързо през следващите години.

Сделката между контролираната от държавата ElectroMobility Poland SA и китайския автомобилен производител би трябвало да позволи на страната да започне масово производство на своята марка автомобили Izera в края на 2025 г.

Geely, която притежава Volvo Car AB и дялове в други компании, включително Mercedes, ще предостави своята платформа Sustainable Experience Architecture за полски автомобили в първото си подобно лицензионно споразумение, разкри главният изпълнителен директор на ElectroMobility Пьотр Заремба.

Предишният план на Полша да пусне Izera на пазара през 2020 г. беше помрачен от забавяния. ElectroMobility, чиито миноритарни акционери включват най-големите енергийни компании в страната, все още не е започнала изграждането на завод и очаква той да има първоначален капацитет за производство на 100 000 автомобила годишно. Компанията също така търси 6 милиарда злоти (1,3 милиарда долара) капиталово и дългово финансиране.

Споразумението не предвижда финансиране от Geely, но трябва да помогне на ElectoMobility да постигне напредък с инвеститорите, за да получи първите поръчки в края на следващата година, каза компанията в четвъртък.

Към края на септември, Полша има по-малко електрически автомобили, отколкото Германия регистрира месечно. Броят на тези превозни средства трябва да достигне почти 1 милион през 2030 г., според оценки на асоциацията PSPA, цитирана от ElectroMobility.

Сделката с Geely е важна стъпка за Полша, която спря да произвежда последната си местна марка автомобили, наречена Polonez, преди 20 години. Страната в момента е домакин на редица заводи от индустрията за автомобилни батерии, включително LG Chem Ltd., Northvolt и Umicore SA.

Присъствието на автомобилната индустрия, включително Stellantis NV, Volkswagen AG и Mercedes-Benz Group AG, в Полша трябва да позволи на ElectroMobility да постигне целта си да доставя 60% от компонентите на Izera на местно ниво.