Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Tesla предлага продукт с качество, което доста надминава конкурентите ѝ

Преслав Райков, финансов анализатор, "Клуб Investor”, 12.11.2022 г.

22:02 | 12 ноември 2022
Обновен: 10:54 | 13 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Светът няма как да избяга от ясните трендове и един такъв е електрификацията. Tesla като иноватор на пазара обира доста от негативите, но тя предлага добър продукт с много добро качество, което доста надминава другите ѝ конкуренти в този сегмент. Тук не говорим за малките градски електромобили, които най-вероятно масово ще бъдат китайски след около пет-десет години. Tesla няма да ги последва в този клас и ще остане в премиум класа. Tesla е премиум електрически автомобил, който чисто технологично има доста предимства пред малките градски коли. Това каза Преслав Райков, финансов анализатор, в предаването "Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

Междинните избори в САЩ не се отразиха толкова на пазарите, колкото ако бяхме в ситуация, в която да няма всички други кризи – излизането от пандемията, войната в Украйна, енергийната криза, затягането на монетарната политика, каза още събеседникът.

„Пазарите вървят негативно не поради резултатите от междинните избори в САЩ, а поради по-голямата глобална рискова картина и ще затворим годината на изцяло негативна територия”, прогнозира анализаторът.  

Коментирайки рекордния спад в пазарните стойности на технологичните компании, Райков посочи, че топ 10 технологичните гиганти в света стоят върху огромна купчина кеш и въпреки това тези компании започват да се замислят как да оптимизират производства, кои проекти да спрат може би поради факта, че няма да бъдат рентабилни в близките две-три години, както се случи с Metа и огромната загуба, която реализираха. Metа съкрати 11 000 служители, което е голям фактор и за компанията, и за акционерите.

„Технологичните компании ще съхранят своя кеш и ще оптимизират разходите си”, изтъкна събеседникът.

Много важно е да се следят добре социалните трендове след Ковид, които се наблюдават в редица сектори. Как потребителите след две години пандемия възприеха новия свят – това се случва във финансовия свят, в застрахователния сектор, в технологичния сектор. Когато този тренд се изчисти и се дефинира, ще дойде времето и на Meta вселената, прогнозира Райков.

По думите на събеседника Фед ще продължи да вдига агресивно лихвите и процентът ще премине 5% в началото на 2023г. и може да достигне до 6-6,5%. Стопиране или облекчаване може да настъпи през пролетта на 2023г.

„Смятам, че пътят на евтините пари няма как да бъде прекъснат, това е еволюционно. Хората, пазарите, компаниите свикнаха с това нещо и ще ги видим под нова форма като таргетирани фискални програми. Генерално балансите на централните банки не могат да бъдат свити и зависимостта, която си създадохме от 2008г. към лесни, евтини, бързи и ликвидни пари не може да бъде стопирана”.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Ще продължи ли поевтиняването на петрола и възможно ли е ОПЕК+ да промени решението си за намаляване на добива?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на „Клуб Investor” може да гледате  тук.