Кристалина Георгиева: Поне половината от ЕС може да се окаже в рецесия догодина

Търговските бариери срещу Китай и други страни може да струва на световната икономика 1,4 трилиона долара в допълнение към сериозните щети, нанесени от войната в Украйна

15:30 | 19 ноември 2022
Автор: Стивън Енгъл
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на Международния валутен фонд заяви, че увеличаването на търговските бариери срещу Китай и други страни през изминалата година може да струва на световната икономика 1,4 трилиона долара в допълнение към сериозните щети, нанесени от войната в Украйна.

"Това, което се надявам да видя, е известно обръщане на политическите блокажи спрямо Китай и в световен мащаб", каза Кристалина Георгиева пред Стивън Енгъл от Bloomberg Television в интервю в Банкок в събота. "Светът ще загуби 1,5% от брутния вътрешен продукт само заради разделението, което може да ни раздели на два търговски блока. Това са 1,4 трилиона долара."

За Азия потенциалната загуба може да бъде два пъти по-голяма, или повече от 3% от БВП, тъй като регионът е по-интегриран в глобалната верига за създаване на стойност, заяви Георгиева в кулоарите на срещата на икономическите лидери на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество тази седмица.

Въпреки че това би представлявало значителна вреда за световната икономика, най-големият фактор, който пречи на глобалния растеж, остава войната в Украйна, каза Георгиева. "Единственият фактор, който нанася по-голяма вреда на световната икономика, е войната", каза тя. "Колкото по-скоро войната приключи, толкова по-добре."

МВФ също така предупреди, че инфлацията засяга най-силно развиващите се страни, и призова централните банкери да продължат борбата си за ограничаване на ръста на цените и за облекчаване на положението, особено по отношение на разходите за храна. Двуцифреното поскъпване на долара досега през тази година продължава да причинява главоболия на развиващите се пазари, тъй като инвеститорите се насочват към сигурни убежища на фона на признаците, че голяма част от световната икономика може да се насочи към рецесия.

Георгиева заяви, че азиатските страни трябва да работят заедно за преодоляване на фрагментацията, за да поддържат растежа, особено в светлината на множеството други икономически сътресения от Ковид-19, войната в Украйна и нарастващите разходи за живот.

"Ако добавим и фрагментацията в световната икономика, това ще бъде хвърляне на бензин в огъня", каза тя. "Никой няма да има полза от това."

Все пак тя заяви, че държавите в Азия са много по-добре подготвени да посрещнат икономически сътресения благодарение на значителните резерви и сътрудничеството в региона.

По отношение на нарастващия риск от държавен дълг в развиващите се страни Георгиева заяви, че МВФ "все още не е разтревожен, но е нащрек". Около 25% от развиващите се пазари се търгуват в проблемна територия, докато 60% от страните с ниски доходи са в или близо до дългови затруднения. Тя насърчи държавите, натоварени от нарастващите разходи за обслужване на деноминирания в долари дълг и глобалната икономическа среда, да действат превантивно и да потърсят помощ от фонда навреме. 

Бангладеш беше последната икономика, която постигна работно споразумение с МВФ на фона на намаляващите чуждестранни резерви, като по-рано този месец си осигури заем от 4,5 млрд. долара, който подлежи на одобрение от ръководството и управителния съвет на МВФ през следващите седмици.

По-рано тази седмица изследователският отдел на МВФ изрази по-острата си прогноза в сравнение с миналия месец, като в публикация в блога си заяви, че трудностите са "огромни". Миналия месец фондът намали прогнозата си за световния растеж през следващата година до 2,7%, което е далеч под прогнозираните през януари 3,8%. Вероятността растежът да бъде по-малък от 2 % е 25 %.

Изчисленията на МВФ показват, че около една трета от световната икономика ще има поне две последователни тримесечия на свиване през тази и следващата година, а загубената продукция до 2026 г. ще възлезе на 4 трлн. долара.

Георгиева изтъкна особените трудности, пред които е изправен Европейският съюз заради войната в Украйна, което може да окаже натиск върху централните банки от региона да обърнат твърде рано усилията си за справяне с инфлацията.

"В Европа ситуацията е по-трудна, тъй като въздействието на войната в Украйна е значително", каза тя. "Поне половината от ЕС може да се окаже в рецесия през следващата година."