МВФ отчита влошаване на икономическите перспективи от октомври

Графика на деня, 14.11.2022 г.

15:00 | 14 ноември 2022
Автор: Ана Монтейро
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Международният валутен фонд заяви, че перспективите за световната икономика са по-песимистични от това, което прогнозира миналия месец, тъй като се материализират рисковете от последиците от войната в Русия и постоянната инфлация.

Стабилното влошаване през последните месеци за индексите на мениджърите по покупките, които проследяват икономиките от Г-20, „потвърждава, че перспективите са по-мрачни“ от очертаните в октомврийската Световна икономическа перспектива, каза Тригви Гудмундсон, икономист в изследователския отдел на МВФ, в публикация в блог в понеделник. Трудностите „са огромни и отслабващите икономически показатели сочат предстоящи нови предизвикателства“.

В прогнозата миналия месец базираният във Вашингтон фонд намали прогнозата си за глобалния растеж през следващата година до 2,7% от 2,9%, прогнозирани през юли и 3,8% през януари, добавяйки, че вижда 25% вероятност растежът да се забави до по-малко от 2%.

Потребителите в световен мащаб се борят със задълбочаващата се криза на разходите за живот, предизвикана от инфлацията на храните и горивата, която на много места показва малко признаци на отслабване. Високите цени предизвикаха вълна от повишения на лихвените проценти, което оскъпи изплащането на дълга и повиши опасенията за блокиране на финансирането в страните с ниски доходи и нововъзникващите пазари.

„Продължаващото фискално и монетарно затягане вероятно е необходимо в много страни, за да се намали инфлацията и да се отговори на уязвимостта на дълга – и ние наистина очакваме по-нататъшно затягане в много икономики от Г-20 през следващите месеци“, каза Гудмундсон в блога, който придружава издаването на доклад, подготвен за срещата на лидерите на Г-20 в Бали, Индонезия. „Тези действия ще продължат да натежават върху икономическата активност, особено в сектори, чувствителни към лихвите, като например жилищното строителство.“

Миналия месец МВФ изчисли, че около една трета от световната икономика ще има поне две последователни тримесечия на свиване през тази и следващата година и че загубата на производство до 2026 г. ще бъде 4 трилиона долара.