Кристалина Георгиева очаква трудно свиване на инфлацията до 2%

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

15:00 | 7 ноември 2022
Преводач: Мария Попова

Смятате ли, че достигнахме пика на инфлацията и дали това помага за каузата ви за климатичните промени и подкрепата за бедните държави?

Много е възможно. Няма да правя заключения преди данните, но е много възможно да сме в пика. Вече виждаме централните банки силно обединени около борбата с инфлацията като водещ приоритет и това е съвсем правилно. Ако не успеем, ще изгубим стабилност и тогава основата за растеж, която е ценовата стабилност ще бъде разрушена. Не е известно къде ще сме след няколко месеца или след година.

Всъщност смятам, че ще е по-трудно да се понижи инфлацията до желаното  ниво от около 2%. Защо? Защото двигателите на инфлацията са не само трудностите в предлагането и търсенето, но и промяната в структурата на разходите, която произтича от осъзнаването на факта, че вече не взимаме икономически решение единствено въз основа на разходите. Сигурността на снабдителните вериги също е от значение. Но ако искаме да постигнем диверсификация на снабдителните вериги, то това неизбежно ще окаже натиск към повишаване на цените.

Ние ще направим две неща. Централните банки ще се борят с инфлацията по традиционните методи и успоредно диверсифициране на снабдителните вериги. Тези две неща ще ни доведат до  момента, когато инфлацията отново ще бъде на правилното ниво.