Кристалина Георгиева за силния долар

Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ

12:00 | 15 октомври 2022
Преводач: Петя Кушева

Когато говорите на вашите докторанти, разбирате ли характера на инфлацията? Какъв е съставът на тази инфлация, която изглежда, че тя няма да изчезне?

Съставът й е, първо,  затруднения поради омикрон, които все още продължават в Китай. Второ, безсмислената война на Русия срещу Украйна, която тласна цените на енергията и храните нагоре. Ще видим и известно пренасочване на веригите за доставки, което би имало по-дългосрочно въздействие върху структурите на разходите. Но в момента сме изправени пред това, че търсенето остава доста силно, а предлагането има проблеми да го посрещне.

Най-важната задача, която имаме, за да осигурим сигурността на нашите икономики е да спечелим борбата срещу инфлацията. А това означава централните банки да покажат решимостта, която е необходима. Защо трябва да спечелим тази война? Защото ако нямаме ценова стабилност, ще подкопаем перспективите за растеж. И защото удряме застрашително по доходите на хората.

Но нещата се движат бързо. Реалната доходност в САЩ, Джим Карън от Morgan Stanley току-що спомена, е най-много 10 базисни пункта, доходността за две години, мисля, че е 18 базисни пункта. Предполагате ли, че МВФ ще предложи на централните банкери, включително на председателя Джеръм Пауъл, че трябва да забавят диалога и увереността, реториката и да удължат срока, дори и да пожертват по-високата инфлация, за да осигурят финансова стабилност?

Това, което предлагаме, е Фед да продължи да се ръководи от данните. Те трябва да разглеждат икономиката. Трябва да гледат къде са сигналите по отношение на постигането на  ценова стабилност или не. И след това трябва да разгледат последствията, които решенията им ще имат вътрешнополитически, но и международно.

Нека не забравяме, че по-строгите финансови условия означават и по-силен долар, също това означава отлив на капитали от развиващите се пазари в развиващите се икономики. Разбира се, Фед се фокусира преди всичко върху вътрешните условия. Отговорността на Фед е ценова стабилност в Съединените щати. Но също така Фед е доста активен, за да мисли за начини за подкрепа на глобалната стабилност, особено за разширяване на суаповите линии в голям брой страни.