Дупка от 4 трилиона долара в световната икономика тревожи МВФ

Прогнозите за икономическия растеж по света стават все по-мрачни преди годишната среща на Международния валутен фонд

15:00 | 9 октомври 2022
Автор: Ерик Мартин
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Глобалните финансови ръководители се събират във Вашингтон през следващите дни, изправени пред възможна загуба от 4 трилиона долара в световната икономическа продукция, пише Ерик Мартин за Bloomberg.

Това е дупка с размерите на икономиката на Германия в прогнозите за растеж до 2026 г., която шефът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева определи миналата седмица като сериозен риск.

Тя ще играе ролята на домакин на централните банкери, финансовите министри и други официални лица, които се изправят срещу последиците за световната икономика от необузданата инфлация, агресивното затягане на паричната политика, нарастващия дълг и най-голямата война в Европа след Втората световна война.

Това, че годишните срещи на МВФ и Световната банка ще бъдат изцяло присъствени за първи път от избухването на Covid-19 в началото на 2020 г., няма да е толкова успокояващо предвид другите проблеми.

Комбинацията от кризи в икономиката, климата и сигурността прави ситуацията различна от всичко, което глобалните политици са виждали от 1945 г. насам. И все пак някои елементи, като хаосът на развиващите се пазари, предизвикан от повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв в началото на 80-те години на миналия век, са подобни на настоящето затруднено положение.

„Големият въпрос на срещата е „Какво ще бъдат институционалните мерки срещу това, извън обичайните приказки“, каза миналата седмица Масуд Ахмед, президент на базирания във Вашингтон Център за глобално развитие.

Какво казват от Bloomberg Economics:

„Когато чуждестранните финансови министри и централните банкери се съберат във Вашингтон за срещите, организирани от Световната банка и МВФ през следващата седмица, мнозина ще заявяват, че останалият свят не може да си позволи допълнителни повишения на лихвите от страна на Фед.“

-- Анна Уонг, Андрю Хъсби и Елиза Уингър.

Икономиката на САЩ

В САЩ индексът на потребителските цени (CPI) е акцентът на следващата седмица. Докладът на Министерството на труда в четвъртък ще предложи на служителите на Фед данни за това как се развива инфлационният натиск след поредицата от огромни увеличения на лихвените проценти.

Икономистите изчисляват, че CPI се е повишил с 8,1% през септември спрямо предходната година, отбелязвайки забавяне спрямо годишното увеличение от 8,3% през предходния месец, тъй като цените на енергията се стабилизираха. Въпреки това, като се изключат горивото и храната, така нареченият основен CPI все още се ускорява - очаква се той да покаже 6,5% годишно увеличение, спрямо 6,3% през август.

Увеличение с такава величина в основния показател би било най-голямото от 1982 г. насам, показвайки колко упорита е инфлацията, като може да даде основание и за четвърто поредно увеличение на лихвения процент от 75 базисни пункта на срещата на Фед през ноември.

Инвеститорите ще чуят редица американски централни банкери през следващата седмица, включително заместник-председателя Лаел Брейнард и регионалните президенти на Фед Лорета Местър, Чарлз Еванс и Джеймс Булард. Протоколът от заседанието на Фед през септември ще бъде публикуван в сряда.

Ще има и данни за цените, плащани на американските производители. Така наречената инфлация на едро показва признаци на забавяне, тъй като цените на суровините отслабват на фона на опасенията за глобално икономическо забавяне.

Седмицата ще завърши с данни за продажбите на дребно. Икономистите прогнозират скромен месечен напредък през септември, подпомогнат от увеличаването на покупките на моторни превозни средства. Като се изключат автомобилите, стойността на продажбите на дребно намалява за втори пореден месец. Тъй като цифрите не са коригирани спрямо инфлацията, данните показват, че търсенето на стоки се е забавило през третото тримесечие.

Азия

Управителят на Bank of Korea Ри Чнг-Йонг може да прибегне до лек обратен завой в мащаба на повишенията на лихвите. Докато той се върна към обичайното увеличение от четвърт пункт през август, много икономисти смятат, че той ще избере два пъти по-голямо вдигане на лихвите, тъй като бързото затягане на Фед оказва натиск върху уона.

Паричният орган на Сингапур се очаква да затегне курса си за пета поредна среща, докато Държавната банка на Пакистан се очаква да запази референтния лихвен процент стабилен.

Помощник-управителят Луси Елис може да хвърли светлина върху най-новата тактика на Резервната банка на Австралия след насочването й към по-малки увеличения.

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода и министърът на финансите Шуничи Сузуки ще бъдат във Вашингтон за срещите на МВФ, като движенията на йената все още са под внимателно наблюдение.

Междувременно Китай е засегнат от нови огнища на Covid-19 след едноседмичния Национален празник, точно когато висшите лидери на страната се събират в Пекин за среща с президента Си Дзинпин.

Европа, Близкия изток, Африка

Седмицата започва с обявяването на Нобеловата награда за икономика в понеделник. Наградата е учредена от шведската Riksbank през 1968 г., добавяйки шеста категория към съществуващите награди за физика, химия, медицина, мир и литература. Трима учени, базирани в САЩ, спечелиха през 2021 г. Благодарение на експерименти, които се основават на ситуации от реалния живот, чрез които могат да се революционизират емпиричните изследвания.

Комитетът за финансова политика на централната банка ще бъде под светлината на прожекторите в сряда, което е сигурен знак, че Обединеното кралство е изправено пред сериозни проблеми.

Панелът, който се намеси спешно на пазара на облигации миналия месец, за да предотврати криза, ще публикува запис от последната си среща. Този запис може да даде отговор на въпроса дали длъжностните лица виждат риск от подновяване на сътресението, което вече засегна пенсионните фондове след обявяването на т.нар. минибюджет. Вероятно ще бъде засегнат и въпроса за последиците от рязкото увеличение на лихвите по ипотечните кредити.

По отношение на европейските данни, най-значимите новини идват от Обединеното кралство. Докладите за работните места и растежа ще предоставят по-подробна информация за това как се справя британската икономика на фона на растящите лихви и високата инфлация.

Докладът за индустриалното производство в еврозоната вероятно ще покаже частично възстановяване през август след големия спад през предходния месец.

Данните за инфлацията ще заемат видно място в останалата част от региона. В Унгария във вторник темпът на растеж на цените може да достигне близо 20%, докато в четвъртък се очаква инфлацията в Швеция да надхвърли 9%. Израел и Египет също ще публикуват отчети за инфлацията.

По-на юг, данните за ръста на цените в Гана се очаква да бъдат повече от три пъти над целта от 10% на централната банка за трети пореден месец.

Латинска Америка

Седмицата започва с внимателно наблюдаваното седмично проучване на Focus за пазарните очаквания на Бразилската централна банка. Анализаторите намалиха своите прогнози за инфлацията за 2022 г. за 14 поредни седмици до 5,74%, докато прогнозата за БВП за 2022 г. беше повишена до 2,7%.

Тази все по-оптимистична картина на потребителските цени в Бразилия вероятно ще бъде потвърдена от данните, публикувани във вторник: анализаторите очакват покачването на цените да се забави за трети пореден месец през септември, оставяйки темпото на годишна база малко над 7% - цели пет процентни пункта под пика от 12,13% през април.

В същото време инфлацията в Чили достигна най-високото си равнище от три десетилетия, а централната банка почти сигурно ще удължи рекордния цикъл на затягане, като вероятно ще повиши основния процент с 50 базисни пункта до исторически връх от 11,25%. Следващата среща на банката е през декември.

В четвъртък мексиканският Banxico публикува протокола от заседанието си от 29 септември, на което политиците повишиха основния лихвен процент до рекордните 9,25%. Много анализатори предвиждат още 125 до 175 базисни точки затягане, преди служителите да решат, че работата им е свършена.

В петък се очаква Аржентина да публикува данни за годишната инфлация през септември, която не е далеч от 83,45%, отчетени от Турция - най-високото равнище в Групата на 20-те. Анализаторите, анкетирани от централната банка на Аржентина, смятат, че до края на годината инфлацията ще достигне 100,3%.