Китайските власти смекчават тона за Covid в официалните си изказвания и медиите

Протестиращи в цялата страна скандираха "не на нулевия Covid" и "да на свободата"

10:08 | 30 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като прекара три години в борба със зъби и нокти срещу Covid и срещу пренебрежителното отношение на западните страни, които избраха да живеят с вируса с цената на милиони животи, изглежда езикът на китайските власти започва да омеква.

В държавните медии започнаха да се появяват истории на хора преживели вируса, местните правителства се зарекоха да приоритизират обществеността пред контрола върху заразата, а официалния вестник на властта People’s Daily призова гражданите да поемат отговорност за собственото си здраве.

Броят пъти, в които властите споменават „динамичен нулев Covid“ също намаля през последните 2 седмици, откакто Пекин възприе по-умерена стратегия за борба с коронавируса. На брифинг във вторник, властите от органи като Националната здравна комисия изобщо не използваха израза, което неизменно правеха при предходни изказвания. Вместо това, те окуражиха възрастните да се имунизират.  

Смекчаването на тона вероятно беше предизвикано от масови протести в страната след смъртоносен пожар в жилищна сграда в провинция Синдзян миналата седмица. Някои хора твърдят, че ограниченията на Covid са попречили на усилията за спасяване на жителите, а протестиращи в цялата страна скандираха "не на нулевия Covid" и "да на свободата". Макар че официалните лица все пак не признаха официално за протестите, тонът на здравните власти във вторник беше подчертано помирителен. Те заявиха, че "разумните" опасения на хората трябва да бъдат разрешени своевременно.

Все още е много неясно дали президентът Си Дзинпин и китайското ръководство са решили да излязат от политиката си на изолация. Въпреки че надеждите за възобновяване на търговията подкрепиха китайските активи, правилата в страната все още са най-строгите в света, а голяма част от обществеността се страхува от вируса.

Устойчивостта на най-големите огнища в страната от началото на пандемията също може да превърнат смекчаването на ограниченията в кратко отклонение от строгата държавна политика. Броят на случаите на национално ниво продължава да е висок, като за вторник те са над 36 000. Все още не се наблюдават повече смъртни случаи, но ако и това саае случи, вероятно ситуацията ще бъде преразгледана, тъй като здравната инфраструктура на страната остава уязвима.

В същото време, докато здравните служители смекчиха езика си по отношение на Covid, органите за сигурност предупреждаваха за по-нататъшни протести. Висшият правоприлагащ орган на Комунистическата партия заяви, че "незаконни и криминални действия, които нарушават обществения ред", няма да бъдат толерирани, като обеща да се справи с "враждебните сили", без да уточнява.

Инфекциите в

Все пак последните събития обнадеждиха наблюдателите, които се надяват на план за излизане от ситуацията.

"Най-важното развитие от последните няколко дни е, че в Китай се провежда публичен дебат относно политиката за нулев брой случаи на Covid", казва Живей Джан, президент на Pinpoint Asset Management. "Този път властите не заглуши тези гласове. Вместо това има сигнали, че властите се вслушват в обществеността и предприемат действия, за да отговорят на нейните опасения."

Пропаганда

Във вторник медия, контролирана от отдела за пропаганда на Комитета на комунистическата партия в Пекин, публикува интервюта с хора, които са били заразени с Covid и са се възстановили – рядко срешана тема в страната с 1,4 млрд. души население, където мнозина се страхуват от болестта. Пациентите разказват за преживяванията си от заразяването и споделят подробности, което е потенциален знак, че служителите на пропагандата се опитват да нормализират темата за заразяването. 

The Paper, базирано в Шанхай информационно издание, отправи покана за интервюта по същата тема.

В източната провинция Джъдзян, където още в началото се разпространи слух, че правителството експериментира с прекратяване на строгата си политика, пропагандният отдел публикува статия, в която се казва, че хората винаги трябва да са на първо място, когато става въпрос за контрол на пандемията. Властите обещаха да избягват прекомерни ограничения при осъществяването на контрола на болестта, след като на място многократно бяха забелязани неправомерни действия.

Националната комисия по здравеопазване призова местните служители да реагират и да разрешават бързо "разумните" искания за Covid от страна на жителите, тъй като Китай постоянно коригира политиките си за Covid, заяви говорител във вторник. Според здравната агенция страната трябва да избягва прекомерни ограничения, да намали неудобствата и да сведе до минимум напрежението върху икономиката и обществото.

Тестване и карантина

PCR тестването трябва да бъде прецизирано и адаптирано към различните ситуации, а не да се разчита на модела "повече е по-добре", повтори държавната информационна агенция Синхуа в съобщение от вторник. Новата риторика, която е в противоречие с предишните диктати, когато тестването беше задължително или до голяма степен насърчавано, следва 20-те ключови мерки, публикувани по-рано този месец, които облекчиха изискванията, като премахнаха масовото тестване в повечето области.

Неотдавна Пекин премахна някои кабинки за PCR тестване в целия град и съкрати работното време на много от тях, въпреки че съобщи за рекордно високи нива на заболеваемост. След това пусна в WeChat приложение за тестване на антигени, което позволява на хората да качват бързи резултати от тестове, направени у дома. Този ход загатва за евентуално постепенно оттегляне от масовите тестове, които причиняват големи неудобства на много жители.

Мерките бяха разхлабени и по отношение на карантината. Провинция Гуандун съобщи, че близките, които отговарят на определени изисквания, могат да останат у дома, вместо да отидат в централизирани помещения за изолация. Някои жилищни комплекси в Пекин също позволяват на жителите да се поставят под карантина у дома, след като много от тях отказаха да отидат в импровизирани болници и използваха новите мерки, за да оправдаят действията си.

"Общественият дебат относно политиката на нулева толерантност е от критично значение за Китай", казва Джан. "Пътят на повторното отваряне вероятно ще бъде дълъг и неравен. Китай трябва да поддържа дебата открит, за да повиши общественото доверие в политиките и да избегне политически грешки."