Суровините поевтиняват с разпространението на Covid и протестите в Китай

Протестите идват на фона на нов набор от мерки, които обещават по-малко блокирания за ограничаването на болестта

09:02 | 28 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на суровините потънаха, тъй като епидемията от Covid в Китай се влоши и поредица от зашеметяващи улични протести в градове в цялата страна заплашват да провалят икономическата активност и да подкопаят търсенето на енергия, храна и суровини.

Базовите метали в Лондон и Шанхай се понижиха, като фючърсите на китайската мед се понижиха с цели 1,7%. Желязната руда в Далиан падна с цели 2%. Суровият петрол в Шанхай последва международните пазари надолу, потъвайки с цели 5,4%. Фючърсите на олиото за готвене в Далиан се сринаха с цели 3% поради опасения относно заплахата от търсенето в ресторанти и хотели, които вече страдат от блокирания.

Страховете относно влошаващата се ситуация с вируса в Китай и ограниченията на правителството засенчиха въздействието на най-новите мерки за стимулиране на Пекин – намаляване на паричните буфери, които банките трябва да държат – приети в петък, според бележка от Shanghai Metals Market. Продажбите при производителите спадат точно когато по-строгият контрол срещу Covid удря реалната икономика и потреблението на мед.

Непосредствената причина за обществения гняв са рестриктивните политики на правителството за ограничаване на Covid, които бяха обвинени, че са допринесли за смъртоносен пожар в Синцзян миналата седмица. Пекин може да отговори чрез по-нататъшно разхлабване на контрола - за което вече сигнализира, че е негов дългосрочен план - или още по-строго ограничаване, докато се стреми да потуши социалните вълнения.

Връщането към по-строги блокировки допълнително би намалило търсенето на редица ключови суровини. Китай е най-големият вносител на всичко - от петрол до желязна руда и соя, а покупките вече се забавиха тази година, тъй като икономиката се забави.

Облекчаването на ограниченията, от друга страна, трябва да даде тласък на икономика номер 2 в света, подкрепяйки търсенето на горива и метали и повишавайки потреблението на промишлена енергия. Междувременно несигурността накара инвеститорите да се втурнат към убежището на щатския долар, което оказва натиск върху международните стоки, оценени във валутата, като суровия петрол.

Протестите идват на фона на нов набор от мерки, които обещават по-малко блокирания за ограничаването на болестта. Но тези политики бяха незабавно тествани от най-тежката епидемия в Китай от началото на пандемията, като служителите бързо се върнаха към въвеждане на локдаун, за да контролират разпространението.

Това засяга фабриките, удряйки търсенето на суровини като метали и въглища и газ, които захранват операциите, както и дизеловото гориво, необходимо за транспортиране на стоки. Рискът е, че градският трафик и полетите на авиокомпаниите също се забавят до нула, което допълнително натежава върху търсенето на петрол.

Данните за задръстванията от Baidu показаха, че трафикът в пиковите часове в големите градове в понеделник сутрин рязко е намалял спрямо преди година. В Чунцин, най-големият град в Китай, трафикът е намалял наполовина, докато в Пекин е намалял с 45%, а в Гуанджоу е бил с 35% по-нисък. Китайското търсене на петрол може да спадне до средно 15,11 милиона барела на ден през четвъртото тримесечие, което е спад от 15,82 милиона барела през същия период на миналата година, според оценка на Грегъри Лакнер, анализатор на петролни продукти в Kpler.

Седмичната спот цена за въглища, транспортирани от най-големия минен регион Шанси до търговския център Кингхуандао, е паднала с 11% до 1260 юана ($174) за тон, според Cinda Securities. Спадът идва на фона на очаквания за повишаване на потреблението от генераторите на електроенергия, тъй като първите студове обхващат голяма част от страната.

Докато електроцентралите може да се нуждаят от изгаряне на по-малко въглища, нарастващите инфекции в трите големи минни центъра на страната - Шанси, Шаанси и Вътрешна Монголия - също могат да намалят производството, според местни доклади. Бумът на страната в инсталирането на възобновяема енергия също може да намалее, тъй като работниците не са на работните места заради мерки срещу вируса.

Междувременно фючърсите на царевицата в Далиан се покачиха до най-високото си ниво от шест месеца, като доставките бяха затруднени от мерките за контрол на Covid, които пречат на новата реколта да достигне до пазара.

Перспективите за суровините зависят до голяма степен от това как китайските политики за нулев Covid се развиват оттук нататък. Широко облекчаване на правилата може да не се появи през 2023 г., според Bloomberg Intelligence, забавяйки растежа на търсенето на електроенергия в Китай до само 5%, подобно на разширяването, наблюдавано тази година.