Китай отново затяга мерките срещу Covid само седмица след като обяви разхлабване

Местните правителства трябва да постигнат 2 противоречащи си цели, без ясни насоки от централната власт

16:20 | 21 ноември 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Едва седмица след като Китай разхлаби част от ограниченията на политиката за нулев Covid, властите се сблъскаха с проблеми.  

Нарастващият брой инфекции заплашва да завладее някои от най-големите и важни градове в страната, а местните власти не знаят как да овладеят заразата без обичайните средства за масови тестове в целия град и внезапни блокади. В столицата Пекин бяха регистрирани 3-ма починали с Covid, като това са първите смъртни случаи от повече от шест месеца насам. До сега населението беше предпазвано от патогена чрез строгия подход на властите.

Вирусът поставя китайските лидери в ситуация на кръстопът, при който трябва да решат дали да приемат нарастващия брой случаи, които в крайна сметка заляха всички останали големи държави, или да се върнат към изпитаните мерки за контрол, които задушават икономиката им.

Има ранни признаци за връщане към строгия подход на нулева толерантност в тежко засегнатите райони, тъй като местните служители изпадат в паника от нарастващия брой случаи, особено с наближаването на студеното време.

Проблемът се състои в това, че от местните служители се изисква да постигнат две противоречиви цели, без да имат достатъчно насоки за това. People's Daily, водещият вестник на държавната медия, изложи задачата в последния си коментар от понеделник, като заяви, че Китай трябва да прекрати прекомерния си универсален подход, като същевременно избягва безотговорното излизане от ситуацията.

Това е невъзможна мисия, смята Хуан Янжун, старши сътрудник по въпросите на глобалното здравеопазване в базирания в Ню Йорк Съвет за международни отношения. Местните служители стават все по-объркани, каза той.

"В миналото те много ясно знаеха, че трябва да сведат случаите до нула", каза Хуанг. "Сега не знаят какво да правят и се оказват в дилема."

Новите насоки

Финансовите пазари, наблюдателите на Китай и част от населението бяха обнадеждени, когато на 11 ноември китайският президент Си Дзинпин и неговият ръководен екип публикуваха нов наръчник за действие. Преразгледаните насоки, изложени в 20 мерки, предназначени да направляват реакцията за борба с Covid, изискваха от местните власти да се въздържат от повсеместни ограничения и вместо това да предприемат по-целенасочен подход за контрол на заразата, като същевременно ускорят ваксинацията и подготвят болниците за грижи за тежко болните.

Оттогава обаче инфекциите са се увеличили повече от два пъти до 26 000 заразени. Мащабът на епидемията вероятно е още по-голям, тъй като някои градове спряха да правят толкова тестове, поради което сега мащабът на разпространението на вируса да остава неясен.

Вълнението накара много китайци, които в последните 3 години чуват непрекъснато от официалните власти, че блокадите са ги предпазили от смъртоносния вирус, да се страхуват да напуснат домовете си.

Това се наблюдава особено ясно в град Шицзяджуан, недалеч от Пекин, чието облекчаване през миналата седмица беше наблюдавано с нетърпение от цялата страна като потенциално водещо в прехода от нулевия Covid. Дневните инфекции спаднаха, след като градът се отказа от няколко основни политики, включително масовите тестове, и позволи на учениците да се върнат в училище.

Скокът на случаите през уикенда обаче накара властите да размислят и местните власти помолиха жителите да си останат вкъщи в понеделник, като на практика се върнаха към фактическо блокиране. Опитът им показва трудностите, с които се сблъсква Китай в опитите си да осъществи значима промяна от режима на ограничаване на заразата.

Способността да се комбинират двата приоритета "изисква безкрайно високо ниво на сложност, което е непостижимо за много от местните правителства", казва Джин Донг-ян, вирусолог от Университета в Хонконг.

В големите икономически центрове, от столицата до производствените центрове и така наречения iPhone City, длъжностните лица се колебаят между различните подходи, тъй като броят на случаите нараства. На някои места инфекциите са нараснали до по-голям брой от когато и да било преди, като потенциално могат да достигнат ниво, при което да се предизвика неконтролируемо разпространение.

Набъбването на епидемията от Covid е било неизбежно след приемането на целенасочените мерки, разписани в новия наръчник, казва Лу Менджи, вирусолог в университета Дуисбург-Есен в Германия.

"Задълбочаването на епидемията ще предизвика по-нататъшни проверки, при това в по-широк мащаб", каза Лу. "След шест или седем седмици ще видим колко щети ще нанесе епидемията на изключително крехкото население", каза той. "Това ще означава или увереност, или неуспех в провеждането на тази нова политика."

Ваксинациите са ключови

Вероятно е да има още смъртни случаи, като се има предвид рязкото повишаване на нивото на инфекцията и сравнително ниските нива на ваксинация сред най-уязвимата група в страната - 66% от хората на възраст 80 и повече години са напълно ваксинирани, а само 40% са с подсилваща доза.

Експертите отбелязват, че в новия наръчник на Пекин се говори и за необходимостта от повишаване на ваксинацията сред възрастните хора, което е ключова стъпка за намаляване на тежките заболявания и ограничаване на смъртните случаи. Миналата седмица висшите здравни органи на Китай също заявиха, че изготвят планове за ускоряване на усилията за ваксиниране.

Но усилията за прецизиране на подхода на страната идват в неподходящ момент. Наближава зимата, а се смята, че студеното време улеснява разпространението на вируса. Дори западните държави се подготвят за възобновяване на ваксинацията и се стремят да смекчат въздействието върху здравните системи чрез допълнителни подсилващи дози и разширяване на болничните заведения.

Това означава, че връщането към най-строгите мерки не гарантира, че настоящата епидемия ще бъде овладяна.

"Това е толкова обширна страна и толкова силно заразен вирус", казва Джин от университета в Хонконг. "Възстановяването на нулевите случаи от сега нататък ще бъде много скъпо, но правителството все още е склонно да го постигне".