Проф. Джонсън: В Китай има нужда от допълнителна здравна инфраструктура

Професор Камерън Джонсън от Университета Ню Йорк в Шанхай

14:19 | 28 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Откъде да започнем? Какво не е наред сега? Мислите ли, че има решение?

Случаите на ковид просто избухват навсякъде. Част от нещата, които виждаме тук, от локдауна в Шанхай в другите градове е какви поуки са взети и мерки са въведени сега, за да можем да подобрим нещата.

Има натиск за допълнителна инфраструктура. Ето защо виждате допълнителни карантинни центрове, които се създават. Система за кодове, при която вашият код е зелено, жълто или червено в зависимост от излагането ви на ковид.

Тези неща се налагат и ускоряват, въпреки че има много предизвикателства. Например, части от Шанхай са затворени. В Пекин току-що беше споменато, че е повече или по-малко затворен, Шънджоу е затворен. Така че не е ясно какво точно ще последва и как да се реши този проблем.

Щях да Ви попитам, имахме някои уроци и пример за това какво се случва при локдаун в  един град като Шанхай. Можем ли обаче да вземем същите тези уроци и да ги приложим в увеличен мащаб, като се има предвид, че случаите сега на други места всъщност са много над това, което видяхме в Шанхай? Можем ли да се насочим в тази посока, като Китай се отваря, разбира се?

Важно е да се уверим, че снабдяването с хранителни продукти е стабилно и ежедневните услуги са на разположение. Както знаете, имаше недостиг на това при локдауна в Шанхай. И така, това е едно от тях.

Втората е комуникацията. Това е едно от предизвикателствата, които имаме във фабриката на Foxconn, където те молеха работниците да се върнат и казваха, че всичко е чисто. Разбира се, работниците, които са били сезонни в производствения цикъл може да не са свикнали с производствения цикъл на Foxconn. Те се появяват и им казват бонусът ви всъщност няма да бъде изплатен сега, а ще бъде изплатен до китайската нова година. И това е причината, поради която виждаме такива предизвикателства там. Това всъщност се случва в цялата страна.