Триумфът "Нали ти казах!" - биткойн феновете се наслаждават на срива при банките

Но ралито от изминалата седмица може да изчезне за миг, като се има предвид прословутата волатилност на биткойна

14:30 | 18 март 2023
Автор: Майкъл П. Реган, Вилдана Хайрик
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица, докато представители на медиите се застояваха край входа на централата на Silicon Valley Bank, един истински вярващ в биткойн се възползва от възможността.

Той закара подвижен фургон точно пред входа на сградата, така че всички да видят посланието, залепено отстрани: "Бъдете собствената си банка!", гласеше то между подправено изображение на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл, който държи надпис "Купувайте биткойн", и оранжевото лого на оригиналната криптовалута. Видеоклип с направения за социалните медии трик, чийто саундтрак е песента "Money" на Pink Floyd, беше публикуван в Twitter от акаунт с име @cryptograffiti с текст, който гласеше "btc>svb".

След епично ужасните 12 месеца за индустрията на криптовалутите, привържениците на биткойн се радват на момента - да не говорим за огромното рали на любимата им монета, която се покачи с над 30% през последните седем дни. За тях отзвукът от фалита на Silicon Valley Bank служи само за подчертаване на ключова уязвимост в банковата система с частични резерви, която Биткойн трябваше да поправи: Всичко това се основава на вярата, че парите ви ще бъдат там, когато имате нужда от тях. 

Както се казва в оригиналната бяла книга, предлагаща биткойн след световната финансова криза, традиционната система работи добре през повечето време, но "все още страда от присъщите слабости на модела, основан на доверие". Тази слабост беше пренебрегната от мнозина в ерата на ниските лихвени проценти, но сега отново е на преден план. 

"Средата, в която по-високите лихвени проценти след период на хиперниски лихвени проценти водят до масово изтегляне на средства от банките, е най-подходящият случай за използване на биткойн", каза Стефан Уелет, главен изпълнителен директор на FRNT Financial Inc.

Вярно е, че след миналогодишната поредица от взривове на криптовалути, включително имплозията на борсата за дигитални активи FTX и всички паднали след нея доминота в сферата на криптокредитирането, доверието в посредниците на пазара на дигитални активи вероятно е също толкова ниско, ако не и по-ниско, колкото вярата в регионалните банки. Въпреки това изобщо нищо не се промени в правилата, диктуващи растежа на предлагането на биткойн, което е в ярък контраст с импровизираните и трудно предвидими реакции на централните банки и правителствата при сътресенията в традиционното банкиране.

FUD - съкращение от страх, несигурност и съмнение, които отдавна са насочени към крипто от страна на традиционните финанси - сега се движат в обратна посока.    

И все пак, макар че възкръсването на историята за произхода на биткойн даде на истинските почитатели момента "Казах ли ти", не е задължително това да е причината за повишаването на цената на монетата по време на неотдавнашния банков хаос. Мнозина на пазара смятат, че криптовалутата се покачва не заради страха, предизвикан от самата криза, а по-скоро заради агресивния отговор на правителството и Федералния резерв, в резултат на който стотици милиарди долари бяха добавени или заложени в банковата система и драматично се промениха перспективите за лихвените проценти. 

"С други думи, ако използваме техническия жаргон, предпочитан от специалистите на пазара на криптовалути: "печатницата за пари отиде бррр." Блокиране на играта. Пригответе се за рали с разкъсване на лицето при рисковите активи", написа в Twitter Артър Хейс (@CryptoHayes) на 12 март 2023 г.

"Като се има предвид несигурността, все още не наблюдаваме масово навлизане на пазара на дребно или институционално", казва Ноел Ачесън, автор на бюлетина "Крипто е Макро сега". "Това, което движи пазара, е променящата се ликвидна среда и очакванията се консолидират около много по-нисък таван на повишението на лихвите, отколкото се очакваше дори преди седмица. Тази среда е добра за рисковите активи и особено за биткойна, който няма уязвимост по отношение на приходите или кредитите".

Тази относителна простота на биткойн го отличава и от по-амбициозните криптопроекти, които го последваха и отприщиха толкова много хаос през миналата година. Неговият модел на "доказателство за работа", при който миньорите изпълняват сложни изчислителни задачи като начин за запазване на целостта на блокчейна, рязко контрастира с мрежите за "доказателство за залог", които плащат доходност на притежателите, желаещи да блокират монетите си - модел, за който председателят на Комисията по ценни книжа и фондови борси Гари Генслер заяви, че трябва да бъде регулиран като ценните книжа.

А по-новите криптопроекти показват зависимост от самата банкова система, която биткойн имаше за цел да заобиколи, което засили напрежението между старата и новата гвардия. Силната зависимост от криптоклиенти допринесе за падането на две други банки този месец - Silvergate Capital Corp. и Signature Bank.  

Сега търговската група Blockchain Association заявява, че се рови в твърденията, че фирмите за дигитални активи са изтласкани от банковата система на САЩ, и се пита дали действията на регулаторите действително са допринесли за неотдавнашните банкови фалити. 

Да не говорим, че потокът от рисков капитал, който някога се насочваше към нови проекти за цифрови активи, се забави до минимум. Още преди финансовата драма този месец инвестициите на компаниите за рисков капитал в криптостартъпи бяха спаднали със 75% на годишна база до 2,3 млрд. долара през четвъртото тримесечие, според PitchBook. 

Сегашната обстановка води до това, което Райън Уоткинс, съосновател на Syncracy Capital, нарече момент на "завръщане към основите" за криптовалутите. 

Продължаваме да се намираме в момент на "връщане към основите" за криптоикономиката - очаквайте доминацията да продължи възхода си.

BTC е начело, тъй като разказът за външните пари се ускорява, а Ординалите съживяват биткойн блоковото пространство.

"Очаквайте, че ETH ще бъде в по-добра форма след Шанхай", написа в Twitter Райън Уоткинс (@RyanWatkins_) на 17 март 2023 г.

Не е изненадващо, че многобройните критици и скептици на криптовалутите остават неубедени. В края на краищата ралито от изминалата седмица може да изчезне на мига, като се има предвид прословутата волатилност на биткойна. 

За Роб Арнот, пионер на количественото инвестиране и основател на Research Affiliates, биткойн остава безполезен в това, което той нарича трите основни цели на парите: като средство за размяна, мярка за стойност и съхранение на стойността във времето. 

Все пак той признава, че малко симпатизира на мотивите на групата, която гледа с "лазерно око".

"Считайте ме за скептик, но такъв, който смята, че амбициозните цели на криптовалутите са нещо чудесно, защото централните банкери като цяло са шокиращо невежи", казва той. 

В тази връзка той не звучи много по-различно от Cryptograffiti, художника, който докара камиона пред централата на SVB.  

"Нашата настояща, счупена финансова система е най-добрият маркетинг на биткойн, а Фед е неговата рекламна агенция", заяви анонимният художник пред Bloomberg, отказвайки да назове истинското си име от съображения за поверителност. "Нуждаем се от план Б. За мен и за все повече хора биткойнът е отговорът."