Как банковата криза засяга стартъпите

Сара Кунст, управляващ директор и основател на Cleo Capital

13:30 | 16 март 2023
Обновен: 10:06 | 17 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Вие бяхте едни от мнозината, които въздъхнаха с облекчение в неделя вечерта, но сигурно още се тревожите за това, което става в банковата система.

Тези неща не са хубави. Не може може да се будиш и да питаш дали нещата са наред. Хората теглят парите си. First Republican Bank се стабилизира и после се будиш с новината за Credit Suisse и чуваш, че те нямат вече откъде да намерят повече капитал.

Това не е хубаво и пазарът го отрази.

Това говорим последния час. Затегнатите условия за финансиране. Как това засяга компании на ранен етап, след като спря финансирането от всички източници?

Трудно и тримесечието ще бъде трудно. Намирането на нов капитал от фондовете за рисков капитал, които нямат задължението към парите, които са вложили ще бъде по-тежко от всякога.

Не означава обаче, че напълно всичко е пресъхнало. Има куп хора, които стартират чудесни нови компании. Но ще бъде много по-различна среда за набиране на капитал дори отреди няколко месеца.

Забележителна, на фона на ръст на долара през деня, е устойчивостта на крипто и на биткойн. Вие имате акции на Gemini, FalconX, но сте ориентирани и към крипто. Ще издържите ли на бурята?

Крипто е хедж, който не знае, че е такъв. Но в този момент, когато хората се оглеждат за доходност и нещо, което не е свързано с тези големи пазарни движения, биткойн отново става популярен.

Това е битка за биткойн далеч от някои стейбълкойни след омагьосания кръг миналата седмица.

Интересна е и устойчивостта на някои имена с голяма капитализация като Microsoft. Мнозина се чудят дали това е заради съобщението за ChatGPT, насочен към изкуствения интелект. Знам, че участвате в една такава компания. Имаме ли време в момента за изкуствения интелект?

Да, имаме време за изкуствения интелект. Alphabet и Google обявиха много хубава иновация и същото е и при Microsoft. Смятам, че тези нови технологии имат потенциал и ще бъдат светлото петно за известно време напред.

В началото на годината говорехме за писането на чекове. Имаше подем. Същият въпрос – това продължава ли въпреки ситуацията в момента?

Мисля, че хората ще продължават да подписват чекове за компаниите, които се справят добре. Изкуственият интелект е сегмент, където нещата са добре.

Хората търсят добри новини. Тези фондове за рисков капитал имат пари за влагане. И ще потърсят неща, които показват най-голям потенциал за възвръщаемост.