Поддръжниците на крипто бързо губят достъп до банковата система

Регулаторите обаче са прави, че не оставят тази криза да бъде пропиляна

08:26 | 15 март 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поддръжниците на крипто буквално остават без банки и банкиране. Чрез действията си от уикенда за защита на банковата система на САЩ регулаторите изпращат съобщение, че волатилните токени и децентрализираното финансиране трябва да се държат далеч от традиционните финанси, пише Bloomberg. Предвид ехото на глобалната финансова криза и пазарните трусове, разпространяващи се по света, това не е лошо.

Регулаторите предупреждават от известно време за безбройните крипторискове, проникващи в основната банкова система, сравнявайки ги директно с пазара на високорискови ипотечни кредити от 1,3 трилиона долара, който стимулира алчността, използва регулаторния арбитраж и в крайна сметка доведе до икономическия срив през 2008 г.

Събитията от миналата седмица показаха, че регулаторите имат право да се тревожат. Първото паднало домино, Silvergate, показва, че някои кредитори безразсъдно са преследвали растеж там, където по-големите конкуренти са се страхували да стъпят.

Подобно на Signature, тя предлагаше популярна линия между фиатни и крипто плащания, които натрупаха 11,9 милиарда долара в цифрови депозити до септември. Но тези клиенти в крайна сметка дръпнаха депозитите си, насочвайки банката към ликвидация след срива на FTX и на фона на увеличаващите се регулации.

Възможно е Signature да сподели същата съдба: тя също направи скъпоструваща експанзия в крипто и имаше връзки с FTX. Към края на уикенда редица депозити са били изтеглени според New York Times. Бързината, с която регулаторите се намесиха, изглежда като явен опит да се избегне нов взрив, свързан с крипто - и изпраща сигнал към криптоиндустрията.

Изведнъж всички играчи трябваше да се приспособят към живота без обичайните си банкови партньори: Coinbase – най-голямата криптоборса в САЩ, казва, че има баланс от 240 милиона долара в Signature, докато бившият партньор на Binance Paxos Global има 250 милиона долара.

Общата нишка тук е, че крипто е „нов елемент“, дестабилизиращ финансите, който липсваше през 2008 г., както посочи членът на борда на директорите на Signature Барни Франк пред Bloomberg News. Той дори имаше роля в колапса на Silicon Valley Bank, наред с по-широки проблеми като риск от концентрация в общността на рисковия капитал и лошо управляван лихвен риск. Когато Circle се опита неуспешно да изтегли 3,3 милиарда долара в брой от SVB в четвъртък, страничните ефекти засегнаха по-широките криптопазари. Известният инвеститор Питър Тийл, който беше жертва на банковото бягство от Silvergate, побърза да предупреди компании от портфолиото си за подобен риск, който назрява в SVB.

Резултатът от регулаторната намеса е, както анализаторът на Bloomberg Intelligence Херман Чан казва, че криптокомпаниите вече са лишени от избирателни права от банковата система на САЩ. „Има желание да се намали рискът в системата“, посочва той. „Криптозимата засилва това“, добавя Чан. Въпреки че банковият гигант HSBC поема операциите на SVB в Обединеното кралство, остава трудно да си представим банки, които да се занимават с криптофирми в момента.

Няма гаранция, че други юрисдикции винаги ще бъдат толкова гостоприемни. Ясно е, че някои криптоинвеститори се чувстват комфортно с живота в сянка: цената на биткойн се възстанови от волатилността през уикенда, а тенденцията също се обърна за стейбълкойна тетер. Но това изглежда като още едно доказателство, че криптовалутите в момента губят битката с властите, които смятат, че вече са изпреварени на няколко финтех фронта, и сега се опитват да се справят с това изоставане. Крипто все още не е причинило икономически срив в реалния свят, но регулаторите са прави, че не оставят тази криза да бъде пропиляна.