Глобалните доставки на втечнен природен газ са "разпродадени" за години

Вносителите ще са принудени да зависят от нестабилния спот пазар, на който количествата се търгуват на три пъти по-високи цени от дългосрочните договори

11:42 | 24 ноември 2022
Обновен: 12:07 | 24 ноември 2022
Автор: Шоко Ода
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Япония предупреждава, че глобалната конкуренция за втечнен природен газ ще се засили през следващите три години поради недостатъчните инвестиции в доставките.

Капацитетът по дългосрочните договори за втечнен природен газ, които започват преди 2026 г., вече е разпродаден, сочи проучване сред японски компании, проведено от Министерството на търговията и публикувано в понеделник. Тези видове договори са от съществено значение за купувачите, тъй като предлагат стабилни цени и надеждни доставки в продължение на много години.

Държавите по света се борят да си осигурят доставки на гориво за електроцентрали и отопление от големи износители като Катар и САЩ, но новите доставки, които ще бъдат пуснати в експлоатация преди 2026 г., са малко. Междувременно Европа се надпреварва да замени руския тръбопроводен газ с втечнен природен газ, което допълнително изостря световния недостиг на гориво. 

Това означава, че вносителите ще бъдат принудени да зависят в по-голяма степен от нестабилния и скъп спот пазар, който в момента се търгува близо три пъти по-високо от дългосрочните договори. По данни на Международната група на вносителите на втечнен природен газ през миналата година около 30% от всички доставки на втечнен природен газ са били осъществени чрез спот пазара.

Служители на японското министерство и ръководители на енергийни компании се срещнаха същия ден, за да обсъдят плановете за закупуване на втечнен природен газ. Япония е на път да стане най-големият вносител на втечнен природен газ в света през тази година, а горивото е основният избор на страната за производство на електроенергия.

Липсата на инвестиции в проекти за износ на втечнен природен газ означава, че доставките ще бъдат много ограничени в продължение на години, се казва в документа на Министерството на търговията. Ако руският тръбопроводен газ за Европа бъде напълно спрян, през януари 2025 г. светът може да изпита недостиг на 7,6 млн. тона втечнен природен газ, което се равнява на едномесечния внос на Япония, се посочва в документа. 

Япония предприема стъпки за повишаване на енергийната сигурност, като дава възможност на правителството да закупува втечнен природен газ от спот пазара, в случай че компаниите не могат да го доставят.

В същото време анализ на Bloomberg Businessweek обръща внимание на факта, че енергийната криза в Европа ще доведе до години на недостиг и прекъсвания на електрозахранването. 

Сметките ще са високи, но Европа ще оцелее през зимата, защото е закупила достатъчно петрол и газ, за да преживее отоплителните сезони, посочват Стивън Стапчински и Анна Ширяевска от Bloomberg Businessweek. 

Много по-големи разходи ще понесат най-бедните страни в света, които бяха изключени от пазара на природен газ заради внезапно нарасналото търсене в Европа. Страните с нововъзникващи пазари не са в състояние да посрещнат днешните и утрешните си нужди, а най-вероятните последици - спиране на заводи, по-чести и по-продължителни прекъсвания на електрозахранването, разпалване на социални вълнения - могат да продължат и през следващото десетилетие. 

"Опасенията за енергийната сигурност в Европа водят до енергийна бедност в развиващите се страни", казва Сол Кавоник, енергиен анализатор в Credit Suisse Group AG. "Европа изсмуква газ от други страни, независимо от цената."

1
Прекъсване на електрозахранването в Карачи. За страни като Пакистан силният долар и засилената конкуренция от страна на Европа правят почти невъзможно осигуряването на енергия. Снимка: Асим Хафиз/Bloomberg

След лятото на продължителни прекъсвания на електрозахранването и политически сътресения, по-хладното време и проливните дъждове облекчиха непосредствената енергийна криза в Пакистан, Индия, Бангладеш и Филипините. Но облекчението се очертава да бъде временно. Предстоят ниски температури - в някои части на Южна Азия те могат да бъдат по-силни от тези в Лондон - и шансовете за осигуряване на дългосрочни доставки са малки. Силният щатски долар само усложнява ситуацията, принуждавайки държавите да избират между закупуването на гориво и изплащането на дългове. При тези обстоятелства световните доставчици на горива са все по-предпазливи да продават на страни, които може да се окажат в състояние на неплатежоспособност.

В центъра на проблема е отговорът на Европа на свитите доставки на горива и войната в Украйна. Откъснати от руския газ, европейските държави се обърнаха към спот пазара, където енергията, която не е ангажирана с купувачи, се предоставя за доставка в кратки срокове. При рязкото покачване на цените някои доставчици за Южна Азия просто са отменили отдавна планирани доставки в полза на по-добри добиви на други места, твърдят търговци. 

"Доставчиците не трябва да се съсредоточават върху осигуряването на своя втечнен природен газ за пазарите с ниска достъпност", казва Рагав Матур, анализатор в Wood Mackenzie Ltd. По-високите цени, които те могат да получат на спот пазара, компенсират повече от всички санкции, които биха могли да платят за избягване на планираните доставки. И тази динамика вероятно ще се запази в продължение на години, казва Матур. 

Щетите, причинени от глобалното затопляне, като например опустошителните наводнения в Пакистан, също нанасят икономически хаос на нововъзникващите страни, което накара лидерите на преговорите на ООН за климата в Египет този месец да обсъдят как по-богатите страни могат да помогнат за предоставянето на по-голяма подкрепа.

В същото време Европа ускорява изграждането на плаващи терминали за внос, за да може в бъдеще да се внасят повече горива. Германия, Италия и Финландия са осигурили съоръженията. Холандия започна да внася втечнен природен газ от нови плаващи терминали през септември. Според BloombergNEF търсенето на природен газ в Европа се очаква да нарасне с близо 60% до 2026 г.