В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Кискинов: Европейският таван за газа е като да не сложиш таван

Адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", "В развитие", 23.11.2022 г.

17:10 | 23 ноември 2022
Обновен: 17:53 | 23 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Европейските енергийни пазари търгуват на повишени, но сравнително спокойни цени, както за електроенергия, така и за природен газ. Руският монополист "Газпром" най-вероятно ще спре напълно доставките за Западна Европа през Украйна в началото на 2023 г. в отговор на наложения таван за цената на газа от ЕС, но дори и тогава цената няма да успее да пробие тавана от 275 евро/MWh. Това коментира адв. Николай Кискинов, управляващ партньор "Владимиров Кискинов", в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Да сложиш таван на цената на газа от 275 евро/MWh е малко като да не му сложиш. Цени около 300-330 евро/MWh наблюдавахме само през август месец, след което те се сринаха със спирането на "Северен поток"... 275 евро е приблизително най-високата цена, на която са запълвани хранилищата - по този начин се осигурява, че ако цените тръгнат да се вдигат, ще бъде до предела на нагнетяването. Не очакваме цените на природния газ да стигнат толкова за Q1 - в момента са около 120 евро/MWh на TTF."

Таванът ще влезе в сила, ако цената се задържи две седмици и разликата между TTF и цената на втечнения природен газ LNG) е 58 евро за същия период от време. Идеята е европейския пазар да се придържа към световните, за да остане атрактивен за световните доставчици, тъй като LNG става все по-важен за Европа, коментира Кискинов.

Таванът се отнася само до фючърсите, но не и за сегмента "Ден напред", напомни Кискинов. Ако таванът бе поставен на по-ниско ниво, това можеше да има негативен ефект върху предлагането, но пределът на индустрията така или иначе е около 130 - 150 евро/Mwh, след което започва да ограничава потреблението.

В отговор Русия обвини Украйна, че задържа количества транзитен газ за Европа, което напомня на ситуациата през 2008 г.

"През Q1 ще наблюдаваме спиране на доставките през Украйна от "Газпром", за да видят как това енергийно оръжие ще сработи. Това ще предизвика физичеси недостиг и цените ще са много по-високи от тези в момента и от фючърсите - ще наблюдаваме цени около 170-200 евро/MWh, но няма да са по-високи от 275 евро/MWh."

България успява да си набави газ през LNG терминали и допълнителните азерски количества, но цените ще растат с настъпването на зимата, като Кискинов прогнозира нива около 145 лв/MWh за декември и 170-180 лв/MWh за януари.

Цените на базова електроенергия в България са около 400 - 450 лв/MWh, 450 - 500 лв/Mwh за пикова. Средната цена за ноември е 393 лв/MWh. Интересът към пазара на двустранни договори остава вял, като за Q1 има търгове за малки количества на цени от 519 лв/MWh.

В коментар за идеята за удължаване на срока на действие на въглищните електроцентрали в България, Кискинов каза, че затварането им е неизбежно и трябва да се мисли за заменянето им с ВЕЦ и ВЕИ.

"Въглищната енергетика в България няма бъдеще."

На въпрос са промените в Закона за енергетиката, които се дискутират в комисии в Народното събрание, Кискинов предупреди, че премахването на програмата за освобождаване на количества на природен газ на "Булгаргаз" на свободния пазар ще има сериозни последици и ще намали ликвидността, до която ще имат достъп търговците.

"Индустрията, ако се е снабдявала на свободния пазар, трябва да знае, че вече няма достъпа до този микс, по който търговците можеха да купуват, за да осигуряват своето потребление."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.