Държавите от ЕС продължават да спорят как да намалят цената на газа

Дипломатите на ЕС разговаряха в продължение на часове в сряда, без да постигнат споразумение, и ще продължат отново в четвъртък

10:08 | 24 ноември 2022
Обновен: 10:09 | 24 ноември 2022
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Европейските държави ще обсъждат как да намалят цените на природния газ, когато се срещнат днес в последния си опит да овладеят енергийната криза.

Европейският съюз, състоящ се от 27 държави, се опитва да овладее икономическите последици от рязкото покачване на цените на природния газ, което доведе до спиране на промишлеността, стимулиране на инфлацията и затруднения на домакинствата при плащането на сметките. Неуспехът в постигането на споразумение рискува да изпрати сигнал, че единният отговор на блока на предизвиканата от войната енергийна криза се разпада - политически подарък за Москва, който Европа иска да избегне.

На заден план все още се разгаря друга битка: блокът е силно разединен по въпроса как да приложи ръководения от Групата на седемте план за ограничаване на приходите на Русия от петрол. Дипломатите на ЕС разговаряха в продължение на часове в сряда, без да постигнат споразумение, и ще продължат отново в четвъртък.

Целта на министрите на енергетиката, които ще проведат отделна среща в Брюксел в четвъртък, е да постигнат споразумение по пакет, който включва укрепване на механизма за съвместни покупки на газ, ограничаване на колебанията на цените в рамките на деня и осигуряване на възможност за по-бързо издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия.

Ограничаване на цените на газа

Това споразумение обаче е изложено на риск заради спора около новото предложение на Европейската комисия за ограничаване на пазарните цени на газа. Комисията предложи тази седмица мярката след многократни призиви от голяма група държави-членки - дори на фона на опасения от други среди, че този ход може да застраши доставките.

"Очакваме дискусиите днес да бъдат доста пикантни", заяви чешкият вицепремиер Йозеф Сикела пред репортери преди заседанието.

Не се очакват бързи резултати по предложението за таван на цената на природния газ: регламентът е предвиден за първо обсъждане на срещата в четвъртък, преди да бъде обсъден от лидерите на ЕС на срещата на върха през декември. Опасността сега е, че поддръжниците на по-строгото ограничаване на емисиите на газ могат да се опитат да съберат достатъчно гласове, за да вземат за заложник по-широкия енергиен пакет и да го блокират, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Напрежението е голямо: в сряда Испания окачестви предложението за ограничаване на цената на природния газ като "подигравка", тъй като то ще бъде задействано само ако бъдат изпълнени редица условия. Тези условия са толкова строги, че дори по време на историческия пик на европейските цени на газа през август то нямаше да бъде задействано.

Франция също се оплака, като нарече условията крайни, а полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че условията са "повод за безпокойство". Министърът на енергетиката на Малта Мириам Дали заяви преди заседанието в четвъртък, че "очевидно представеното предложение не е подходящо за целта".

Пакетът, който ще бъде одобрен в четвъртък, включва:

  • Предложение местата за търговия да бъдат задължени да създадат нов временен механизъм за управление на волатилността в рамките на деня при деривати върху електроенергия и газ до 31 януари 2023 г. За да се избегнат непредвидени смущения на пазарите на по-малко ликвидни договори, инструментът следва да се съсредоточи върху енергийните деривати за предния месец.
  • Обща платформа за закупуване, която да координира попълването на газовите резерви. Държавите членки ще изискват от своите газови дружества да участват в обединяването на търсенето с обеми, равни на поне 15 % от техните цели за запълване на хранилищата. Дружествата биха могли да създадат европейски консорциум, който да договаря дългосрочни договори.

"Искрено се надявам, че държавите членки ще постигнат политическо споразумение за съвместно закупуване на газ и по-силна солидарност - досегашните дискусии показаха, че има широка подкрепа за тези мерки", заяви пред репортери ръководителят на енергийния отдел на ЕС Кадри Симсон.

"Едно политическо споразумение ще изпрати силно послание за солидарност."