ЕС предлoжи таван на цените на газа, а Русия заплаши с нови спирания

Търговците и политиците са нащрек дали Русия ще прекъсне напълно последния си останал газопровод до Западна Европа през Украйна

09:01 | 23 ноември 2022
Автор: Ева Круковска и Алберто Нардели
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия предложи "аварийна спирачка" на цените на природния газ много над настоящите нива, докато се стреми да овладее икономическите щети от затягането на руския натиск върху енергийните доставки.

След месеци на спорове и разделения в рамките на блока комисията предложи ниво на таван от 275 евро за мегаватчас. Това е доста над текущите нива от около 120 евро, което повдига въпроса дали някога ще бъде използвано.

Таванът ще бъде активиран само ако са изпълнени строги условия - очевиден опит да се отблъсне съпротивата от страни, които отдавна се противопоставят на всякакво ограничение на пазарните цени поради риска, че може да затрудни осигуряването на газ от нови доставчици.

„Това не е сребърен куршум, а мощен инструмент, който можем да използваме, когато е необходимо“, каза комисарят по енергетиката Кадри Симсън пред репортери.

Предложението все още се нуждае от одобрение от националните правителства, но идва след месеци на лобиране от страна на някои държави-членки да предприемат действия за ограничаване на енергийните разходи, които са пагубни за части от европейската икономика. Докато цените се понижиха през последните седмици, Москва заплаши във вторник, че допълнително ще намали газовите потоци за Европа, повишавайки перспективата за нов скок на цените.

Трудно за задействане

Инструментът ще се използва само ако фючърсите на борсата TTF надхвърлят 275 евро за две седмици и разликата между цените на TTF и втечнения природен газ е по-голяма от 58 евро за 10 търговски дни.

Дори в разгара на кризата през лятото цената не се задържа над това ниво в продължение на две седмици, което предполага, че инструментът не би бил активиран, ако беше налице тогава. Това накара няколко наблюдатели на пазара да се запитат колко мощна всъщност ще бъде мярката. Цените на газа завършиха деня с повишение.

„Предложението не е подходящо нито икономически, нито политически. Може да спечели няколко страни, но не отговаря на опасенията, които водят до призива от повече от половината страни от ЕС за таван на цените“, каза Симоне Талиапиетра от мозъчния тръст Bruegel.

Симсън от ЕС каза, че механизмът е създаден с идеята, че „екстремните“ ситуации, наблюдавани по-рано тази година, „може да се върнат“.

Търговците и политиците са нащрек дали Русия ще прекъсне напълно последния си останал газопровод до Западна Европа през Украйна. Във вторник Кремъл заяви, че ще ограничи допълнително доставките от следващата седмица заради спора за потоците към Молдова.

Докато Европа напълни складовете си за газ и мекото време направи есента по-лесна от очакваното, континентът сега е изправен пред перспективата да трябва да запълни хранилищата си за следващата зима без никакъв руски газ. Сега фокусът се измества към следващата година.

Бавен старт

Европа е разделена относно това как да се справи с кризата и се бори да предложи мерки, които всички членове могат да подкрепят. Докато блокът се колебаеше, Германия продължи със собствена програма за смекчаване на щетите за потребителите, ядосвайки съседите, които призоваха за обединен подход.

ЕС вече предприе мерки за ограничаване на търсенето – с предимно доброволни цели – и разработи мерки, така че правителствата да могат да използват неочаквани данъци върху компаниите, за да облекчат тежестта върху домакинствата. Но досега не успя да приложи какъвто и да е таван въпреки месеците на срещи на върха и преговори.

Държави, водени от Италия, Полша, Гърция и Белгия, поискаха действия от ЕК преди решението за по-широк пакет за овладяване на растящите цени на газа, насрочено за четвъртък. Правителствените ръководители на блока миналия месец единодушно призоваха изпълнителната власт да предложи мерки, включително временен „динамичен ценови коридор“ за транзакциите с газ.

Комисията е била наясно с рисковете, които ограничаването на цените може да представлява за сигурността на доставките, точно когато нациите се стремят да заменят руския газ с други източници. Германия също изрази подобни опасения.

Предложението трябва да бъде обсъдено първо от министрите на енергетиката на тяхната извънредна среща в Брюксел в четвъртък. Националните правителства имат право да предлагат изменения в регламента.