Copernicus: Зимата в Европа ще е по-топла от обичайното

Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ

14:10 | 14 ноември 2022
Автор: Джонатан Тирон
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейците имат по-голяма вероятност да се радват на значително по-високи от нормалните температури тази зима, което потенциално предлага облекчение на затегнатите пазари на горива за отопление, според службата за изменение на климата Copernicus на Европейския съюз.

Учени от Copernicus съобщиха в неделя в своята сезонна прогноза, че за крайбрежните региони по протежение на Балтийско, Средиземно и Северно море е почти сигурно, че температурите ще надвишават историческите средни стойности. Степента на сигурност за по-топло време се повиши през последния месец. 

Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ, който европейските страни бързаха да съхраняват. Войната на Русия срещу Украйна изстреля цените на горивото до рекордни височини, което допринесе за кризата с разходите за живот в целия регион.

Има 50% до 60% вероятност температурите да бъдат значително над историческите норми в голяма част от Обединеното кралство, Централна и Южна Европа. По-високите температури биха помогнали да се предотврати изчерпването на оскъдните запаси от природен газ.

„Тъй като повечето метеорологични модели прогнозират относително меки условия за останалата част от 2022 г., вероятно ще има достатъчно газ, за ​​да отговори на търсенето дори в случай на студено начало на 2023 г.“, пише Eurasia Group в бележка, публикувана преди доклада на Copernicus в неделя.

В голяма част от Франция и Германия също има 40% до 50% вероятност да паднат доста под средните валежи през следващите три месеца. Липсата на дъжд и снеговалеж може да повлияе на вътрешния речен транспорт и водноелектрическите оператори, както и на ски сезона.

Моделът на Copernicus съчетава данни от учени от Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия и САЩ. Програмата на ЕС използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят за своите месечни и сезонни прогнози и заключи, че 2019 г. е била най-горещата година на континента в историята.

В световен мащаб Copernicus докладва с 60% до 70% сигурност, че енергийните пазари в централната и южната част на САЩ, както и в голяма част от Китай, Япония и Русия ще наблюдават зимни температури доста над нормалните - сигнал, че дългосрочните тенденции на глобално затопляне оказват влияние върху икономиките.