Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България може да започне да добива природен газ в рамките на 18 месеца

Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Инк.", Светът е бизнес, 15.07.2022

21:06 | 15 юли 2022
Автор: Николета Рилска

Европейците ходят върху газ в много държави, включително и в България. В рамките на 18 месеца от момента на получаване на разрешение може да стартира добивът от някои находища у нас. Това заяви Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз Инк.", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Първо трябва да напишем домашното си“, изтъкна Иванов, включително „да бъде променено законодателството - да бъде направено по-гостоприемно за инвеститорите на българската територия“. Той отбеляза, че има предвид конвенционалния добив на природен газ. 

“Оптимист съм към днешна дата. Със сигурност се надявам политическата ситуация в България да не повлияе върху достъпа до тези подземни ресурси, защото те могат да гарантират доста съществена част от независимостта на доставките за българския пазар”.

Според него най-големият проблем на българския пазар е зависимостта от един играч.

„Българският пазар продължава по стара традиция да е зависим от един единствен хегемон и това е най-големият му проблем. Не става въпрос за Русия и за източника на природен газ, а за държавното предприятие – за „Булгаргаз“.

По думите на госта пазарът у нас може да стане толкова добре развит, колкото и тези на съседни страни, но е необходима промяна на модела.

„Ако пазарът е свободен, повече търговци ще имат възможност да се договарят с крайните потребители, всички клиенти ще знаят какво купуват, кога, на каква цена“.

Иванов изрази мнение, че политиците у нас „трябва да направят програма с хоризонт година, година и половина, която да гарантира, че на пазара няма да има един основен хегемон“.

Гостът отбеляза, че спирането на доставките на природен газ от Русия е било очаквано за експертите по управление на риска. Той припомни, че последният подобен случай е от 2009 г., като посочи, че оттогава насам много неща са променени в България по отношение на инфраструктурата.

„На българския пазар има един сегмент, който бележи устойчив ръст, защото държавата там няма пряко участие – сегментът на разпределение на природен газ. Близо един милиард евро са инвестирани в нова инфраструктура,  построени са над четири хиляди км чисто нови тръбопроводи, които са подготвени донякъде за транспорт на водород или на смес на водород с природен газ“, обясни Иванов.

Той коментира и очакванията за зимния сезон, като отбеляза, че в Европа има разделение спрямо северните и южните страни, тъй като в южната част на континента има значително по-големи капацитети за получаване на газ от други източници на доставка.

„На Балканите - България, Гърция и Турция имат най-малко основание за притеснение. От гледна точка на инфраструктура сме добре обезпечени“.

Експертът посочи Германия като страна, която е изправена пред сериозни предизвикателства, тъй като не разполага с нито един терминал за втечнен природен газ.

„Доставките на втечнен природен газ не могат да компенсират руския в Европа, но за Балканите - могат. Това обаче би било подмяна на една зависимост с друга“.

Австралия, Катар и САЩ  генерират около 60% от търговията с втечнен природен газ към днешна дата, стана ясно още от разговора. Иванов заяви обаче, че „картината е достатъчно цветна“, а европейското търсене се насочва основно към Израел и Кипър.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.