Hyundai инвестира $8,5 милиарда в бизнеса си с електромобили

Парите ще бъдат похарчени за научноизследователска и развойна дейност и за изграждане на нов завод

12:40 | 26 януари 2023
Обновен: 12:51 | 26 януари 2023
Автор: Хайджин Ким
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Hyundai Motor Co. ще инвестира 10,5 трилиона вона (8,5 милиарда долара) през 2023 г., според подадена в четвъртък информация на борсата, тъй като се стреми да електрифицира по-голяма част от автомобилния си парк, за да задоволи нарастващото потребителско търсене на по-чисти автомобили.

Парите ще бъдат похарчени предимно за научноизследователска и развойна дейност и за изграждане на нов завод в Джорджия, заяви базираният в Сеул автомобилен производител. През май Hyundai заяви, че ще отдели 5,5 млрд. долара за изграждането на завод за сглобяване на електромобили и батерии близо до Савана в американския щат, като се очаква проектът да стартира в началото на 2023 г.

Южнокорейският автомобилен производител също така планира ръст на приходите до 11,5% през тази година, след като обяви печалба за четвъртото тримесечие, която надмина прогнозите на анализаторите. Hyundai също така увеличи дивидентите в необичаен ход за автомобилния производител, чиито акции се повишиха с 6,3% след новината.

"Благоприятните валутни курсове и по-високите продажби на автомобили с добавена стойност доведоха до ръст за 2022 г.", заяви изпълнителният вицепрезидент на Hyundai Сео Ганг Хюн по време на разговор за приходите. Той добави, че глобалният недостиг на чипове, който затруднява производителите на автомобили от края на 2020 г., би трябвало да намалее през 2023 г. Маркетинговите разходи на компанията обаче може да нараснат с изострянето на конкуренцията.

По-рано този месец производителят на всъдехода Tucson, седаните Sonata и електромобилите Ioniq заяви, че има за цел да продаде 4,3 млн. автомобила в световен мащаб през тази година, или с около 10% повече от 2022 г. Свързаната с нея Kia Corp., която произвежда всъдехода Sportage и на Carnival, също планира ръст от 10% за общо 3,2 млн. автомобила. В комбинация Hyundai и Kia се нареждат на трето място в света по големина след Toyota Motor Corp. и Volkswagen AG.

Автомобилните производители от Tesla Inc. до VW увеличават производството си, тъй като електрическите превозни средства набират популярност. Пионерът в областта на електромобилите Tesla планира да увеличи производството "възможно най-бързо", след като отчете по-добри от очакваните печалби, съобщиха от компанията в сряда в САЩ. Междувременно по-рано този месец Toyota прогнозира, че производството на автомобили ще надхвърли нивата отпреди пандемията, като очаква да произведе до 10,6 млн. автомобила през тази година. VW прогнозира, че съществуващите поръчки ще увеличат продажбите през тази година.

В четвъртък Hyundai също така увеличи паричния си дивидент до 3,8% за притежателите на обикновени акции и 7,6% за привилегированите акционери. Изплащането за 2023 г. ще бъде сходно или по-високо от това за 2022 г., заяви компанията.

Оперативната печалба за трите месеца, приключили на 31 декември, се е увеличила повече от два пъти до 3,4 трлн. вона спрямо година по-рано, съобщи компанията в четвъртък. Това надхвърли средната оценка на анализаторите от 3,1 трлн. вона, според данни, събрани от Bloomberg. Тримесечните продажби скочиха до 38,5 трилиона вона, което е с 24% повече от предходната година.

В Северна Америка, където Hyundai води преговори  във връзка със закона за климата и енергетиката на президента Джо Байдън, който изисква от производителите на автомобили да сглобяват електрически автомобили в страната, за да имат право на данъчни облекчения, продажбите нараснаха с 21% през четвъртото тримесечие. Hyundai и Kia твърдят, че законът ги поставя в неизгодно положение, тъй като нямат заводи за електрически превозни средства в САЩ.

Продажбите в Китай за тримесечния период се сринаха с 19%, докато тези в Европа останаха без съществена промяна.

Hyundai има завод в Русия, който спря дейността си в началото на 2022 г. след нахлуването на Владимир Путин в Украйна. Продажбите в Русия спаднаха с 65% през последното тримесечие в страната, което е удар за автомобилния производител, който получаваше там 4% от глобалната си продукция.

Планираната инвестиция на автомобилния производител от 10,5 трлн. вона през 2023 г. може да се сравни с разходите от около 8,5 трлн. вона през 2022 г.

Hyundai се опитва да построи завода си за електромобили в Джорджия "възможно най-скоро" и да осигури местни доставчици на батерии, за да спази Закона на Байдън. През 2023 г. Hyundai ще се опита да увеличи продажбите си в САЩ, като продава автомобили чрез специална лизингова програма, за да спази законовите изисквания.