В търговската война за електромобили между САЩ и ЕС започват да прехвърчат искри

Новият закон на САЩ за наваксване при електромобилите повишава залозите за европейски отговор

09:02 | 17 януари 2023
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекламата на Уил Ферел за 2021 Super Bowl за General Motors Co. изглежда доста мрачно днес. Комичният гняв на актьора от това, че електромобилите на Норвегия изпреварват САЩ, се сблъска с истина, която беше повод за гордост за Европа: когато става дума за продажби на електрически превозни средства, САЩ изостават, липсва им регулаторният и инвестиционен тласък наблюдавани в Китай и Европа. „Не мразете, имитирайте“, отговори конкурентът Audi.

Американците се справиха с подражаването – и сега политиците от Европейския съюз са тези, които са склонни към изказвания в стил Ферел. Данъчните кредити на администрацията на Байдън до 7500 долара за електромобили, сглобени в Северна Америка, се разглеждат като „агресивна“ конкурентна заплаха от ЕС и подобни на Южна Корея, както и други екстри, насърчаващи зелени инвестиции в Закона за намаляване на инфлацията за 369 милиарда долара. Производители на батерии като шведската NorthVolt AB се насочват към САЩ, като имат предвид и разходите за енергия след година, в която цените на природния газ в Европа се търгуваха осем пъти по-високи, отколкото в САЩ.

Това не е традиционна търговска война: далеч сме от заплахата от ерата на Тръмп за мита върху европейските автомобили, а пожарът в Украйна накара съюзниците от НАТО да се сближат. Но също така сме далеч от нова ера на мултилатерализма при Байдън. Залп от субсидии, предназначен да държи Китай под контрол и да стимулира нови фабрики в САЩ, е лош за търговските партньори, хванати по средата, дори ако е добър за климата. Протекционизмът, обвързващ разпоредбите „Купувайте американско“ със субсидии, които според производителите се равняват на намаление на разходите от около 30%, се чувства като мрачна нова ера.

„Рискът за Европа е видът деиндустриализация, която не сме виждали от години“, казва Антоан Хуард, съосновател на френския разработчик на електроцентрали Verso Energy.

Досега реакцията на Европа е слаба и осигури само обещания за леки промени в политиката на САЩ, но не много повече. Да се оплакваш пред Световната търговска организация изглежда като глупаво дело: механизмите за разрешаване на спорове са омаловажени и подкопани от САЩ; а и са особено тромави на първо място. Има малък апетит към заплахата от ответни мита, които Канада използва в своя полза.

Очевидният останал ход е, по думите на Audi, имитиране, а не мразене. ЕС стартира фонд от 750 милиарда евро за излекуване на своята белязана от пандемията икономика и все още не всички са изразходвани. Планират се 43 милиарда евро публични и частни инвестиции за полупроводници. Толкова лошо ли ще е за индустрията да има малко битка? Шефът на индустрията на Европейската комисия Тиери Бретон, лицето на икономическия контрол във френски стил в Брюксел, набира подкрепа за „Закон за чисти технологии“ в подкрепа на индустрията.

Има някои добри причини да се включите в надпреварата за субсидии, дори ако малцина очакват обща „победа“. Търсенето няма да бъде създадено от нулата. Вече има инвеститорски апетит и корпоративно търсене за зелени инвестиции като батерии или възобновяеми енергийни източници, особено с натиска за намаляване на зависимостите на веригата за доставки от Китай и пренасочване на критични компоненти. Производителят на автомобили Stellantis NV иска сам да произвежда половината от енергийните доставки на своите европейски фабрики, например. Публичната подкрепа би помогнала ЕС да стане по-конкурентоспособен чрез субсидиране на енергия или съответните технологии.

Но има и рискове. Единият е още повече раздухване на търговското напрежение. Последният план на ЕС за по-нататъшно облекчаване на ограниченията върху държавната помощ в отговор на САЩ, както съобщава Bloomberg News, ще доведе до множество вътрешни битки заради нелоялна конкуренция между големи страни като Германия и тези с по-малко финансова мощ. И колкото повече ЕС се опитва да създаде изключения за конкретни продукти или индустрии, толкова по-вероятно е да навреди на доверието в него пред други търговски партньори, смята изследователят на Bruegel Никлас Поатие.

Друг риск е пилеенето на пари. В настоящата среда има голямо търсене на суровини или компоненти, които се произвеждат на местно ниво, защото са по-лесни за транспортиране и не носят геополитически риск. Но има момент, в който недостигът може да се превърне в пренасищане, както се наблюдаваше в индустрията на чиповете в миналото. Дори в бляскавия свят на гигафабрики в стил Tesla Inc., които са привлекли 300 милиарда долара инвестиции по целия свят от 2019 г. насам с Китай начело, вероятно ще има провали, като фабриката за батерии „Britishvolt“, която беше близо до колапс миналата година.

Така че дори когато ЕС се надпреварва да подхранва собствените си мечти за индустриален шампион, той също трябва да бъде нащрек. Изкривете твърде много правилата за държавна помощ или антитръстовите правила и те ще се разрушат. Миналите усилия за изграждане на нови начинания в стил Airbus не винаги са давали резултат. И ефективното харчене, а не само повече от него, трябва да бъде приоритет, според икономиста Ксавие Жаравел, който посочва, че Франция все още разполага с 40 милиарда евро от средства за възстановяване, с които да работи. Залозите са високи, както и рисковете. Ще прехвърчат искри.

Лионел Лоран е колумнист в Bloomberg Opinion, отразяващ цифровите валути, Европейския съюз и Франция. Преди това е бил репортер за "Ройтерс" и Forbes.