Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Логистиката в ESG ерата: по-дълги камиони, захранвани с електричество и водород

Веселин Стоянов, управител на Transpress, "Бизнес старт", 09.01.2023 г.

11:45 | 9 януари 2023
Обновен: 11:49 | 9 януари 2023
Автор: Даниел Николов

Въпреки голямото поскъпване в цената на основното гориво дизел през 2022 г., логистичният сектор в България е успял бързо да се адаптира, като отново е заложил на подобряването на ефективността като основна стратегия. Очакванията са за балансирана 2023 г., след като част от мрачните прогнози за януари не са се реализирали, а вътрешните и международни клиенти са заложили ръст в поръчките. Това каза Веселин Стоянов, управител на Transpress, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Най-голямото предизвикателство са ефективността и подготовката за новата ESG ера, начинът по който трябва да опазим околната среда и тежките регулации, които ще влязат след няколко години. Основно се фокусираме как да пестим енергия и ресурси."

Тепърва трябва да се изготви добър начин за справедливо измерване на текущия въглеродния отпечатък на индустрията, каза Стоянов и сподели, че в Transpress за това се използват климатичните системи на автомобилите, системи за ангажиране на водачите и решения за намаляване на "празни обеми и празни километри".

"В европейската логистика има над 30% празен обем - първата и най-важна стъпка, която трябва да се направи, е да се оптимизират тези 30%."

Transpress използва стандартизираната система на мрежата от над 430 точки в Европа, в която участва, която оптимизира товаренето и маршрутите за доставка, и залага на цялостното ангажиране на екипа си с намаленото използван на ресурси, каза Стоянов. В подготовка за новите европейски ограничения за автопарка компанията е инвестирала над 16 млн. лева в разширяване на възможностите за товарене и за внедряването на електрически автомобили за доставки в града.

В извънградския транспорт се очакват регулации, за да може да се пуснат до 50% по-големи камиони, което ще намали въглеродния отпечатък и ще реши част от проблема с недостига на шофьори. Има и решения за поетапното включване на употребата на водород като гориво за дългите дестинации и новия стандарт Евро 7.

"Индустрията върви към използването на всеки джаул енергия по най-ефективен начин."

За момента няма масово предлагане на товарни автомобили на водород, но очакванията са това да се случи след 2025 г. Въвеждането им ще бъде заедно с европейските партньори, като ще трябва да се развие и цялостна мрежа за доставки и зареждане с водород, каза Стоянов.

"Това ще стане много рязко и много бързо ще навлезе цялостно на европейски мащаб. Водородът ще дойде като част от промяната."

Единствено влизането на България в Шенген ще реши проблемите със забавянията по границите, каза Стоянов и призова всички заинтересовани страни да работят в тази посока.

"Това ще реши огромна част от проблемите не само на транспортния бранш, но и на цялата икономика, която губи конкурентоспособност. Това пречи и стяга за гърлото всички нас... Чакането по границите струва пари и тези пари се калкулират в крайния продукт. Основният губещ на всяка една неоптимизирана система, както е опашката по границите, е нашият джоб."

В коментар за промените в международните логистични мрежи заради войната на Русия в Украйна, Стоянов каза, че все още не се виждат ефекти от активизиране на страните от Централна Азия. Потоците от Китай тепърва трябва да се възстановят, като цените на контейнерите се връщат на нивата от 2019 г. Заради високото ниво на услуга България остава много добър хъб за всички международни компании, които искат да търгуват с ЕС, добави той.

Повече за предизвикателствата и плановете на бизнеса през 2023 г. и може ли ЖП-транспортът да има по-голям ефект може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.