Мъск само наливаше ракетно гориво върху пожара с акциите на Tesla

Технокралят на компанията продаде малко акции точно на върха и след това продължи да продава, ускорявайки стръмния спад през 2022 г.

09:01 | 13 януари 2023
Автор: Лиъм Денинг
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите на Tesla започват новата година, опитвайки се да избягат от сянката на 2022 г., когато повече от 670 милиарда долара стойност беше заличена. В центъра на това, в много реален смисъл, е Илон Мъск: главен изпълнителен директор на Tesla Inc., технически специалист и най-голям акционер.

Но не толкова голям, колкото беше преди 14 месеца. Мъск започна тежки продажби на Tesla през ноември 2021 г. Притесненията относно отслабването на търсенето в Китай — и, обратно, надеждите, че най-лошото е минало — заеха централно място напоследък, особено след като Tesla пропусна прогнозите за доставки за четвъртото тримесечие. Но това не трябва да отвлича вниманието на инвеститорите от дълъг, задълбочен поглед върху мащаба и модела на продажбите на Мъск.

Мъск е продавал акции в четири периода: края на 2021 г., април и август 2022 г. и края на същата година. В много широк смисъл той осребри някои акции точно на върха, но след това продължи да продава, докато цената падаше драстично през 2022 г., помагайки за ускоряване на този спад. Това, което е трудно да се различи на тази диаграма обаче, е колко силно Мъск преследваше цената надолу, продавайки все повече и повече, дори докато тя спадаше.

Данни, събрани от публични документи от Bloomberg, показват, че между 8 ноември 2021 г. и 14 декември 2022 г. Мъск се е освободил от почти 75 милиона акции (или условни 141 милиона, коригирани за разделянето на акциите през август) чрез 1279 транзакции на открития пазар, разпределени в 27 дни. Брутните приходи бяха 39,4 милиарда долара. Но гледайки кумулативното натрупване на постъпленията спрямо продадените акции, намаляващата възвръщаемост става очевидна. Мъск се разпореди с 29% от коригираните акции само през последните два месеца, но това генерира по-малко от една пета от приходите.

Мъск формулира първоначалните продажба в края на 2021 г. като набиране на средства за плащане на данъци, като привидно го постави в анкета в Twitter, резултатите от която той обеща да следва (абсурдно обещание, ако целта е да се плащат данъци). Тези продажби на 15,7 милиона акции обаче съвпаднаха с упражняването на опции на Мъск за 22,9 милиона (или 47,1 милиона продадени в сравнение с 68,6 упражнени, коригирани за сплит). Трябва също да се отбележи, че към март 2022 г. Мъск е заложил приблизително 89 милиона акции като обезпечение за лични заеми, според пълномощното подаване на Tesla.

Продажбите се повишиха отново, когато Мъск започна офертата си за придобиване на Twitter Inc. и след това се ускориха, когато стана ясно, че той всъщност ще трябва да купи компанията. Преди ноември 2022 г. нито една отделна транзакция не включваше повече от 1,4 милиона акции, коригирани за разделяне (средната партида беше около 82 000 на тази база). На 8 ноември повече от три милиона акции бяха продадени само в една продажба от девет през този ден. На следващия месец, в един ден, 13 декември, Мъск се разпореди с почти 12 милиона акции, повече от 8% от всички продадени през последните 14 месеца, но генерирайки по-малко от 5% от приходите.

Въпреки паническата разпродажба в края на годината, средната реализирана цена на Мъск за целия период е 279 долара, повече от два пъти над текущата цена. С намалено нетно състояние от само $129 милиарда, той загуби короната си на най-богатия човек в света. Все пак, с достатъчно сила на духа, подобни неуспехи могат да бъдат понесени.

За акционерите, които нямат такива ресурси и реализирани печалби, последствията са различни. Въпреки срива в оценката, Tesla все още се търгува с около 35% премия спрямо S&P 500 на форуърдни коефициенти цена/печалба. След две седмици компанията ще разкрие печалбите за тримесечие, в което ръстът на продажбите е далеч под очакванията, определени от Мъск при последното обявяване на данни:

"Имаме много въпроси относно търсенето през последните седмици. Не мога да подчертая достатъчно, имаме отлично търсене за Q4 и очакваме да продадем всяка кола, която правим толкова далеч в бъдещето, колкото виждаме."

През този период Tesla е произвела 34 423 автомобила повече, отколкото е доставила на клиентите. Дисонансът върви заедно със собствените продажби на Мъск. В различни моменти миналата година Мъск посочваше, че няма „планирани“ допълнителни продажби, каза на инвеститорите на годишната среща, че падащата цена на акциите е „възможност за покупка“, каза, че Tesla има потенциала да струва повече от 4 трилиона долара и че компанията обмисля програма за обратно изкупуване - всичко преди да продаде още акции. В Twitter Spaces в края на миналия месец Мъск каза, че „определено няма“ да продава повече акции през 2023 г. И както всички знаем: ако е в Twitter, трябва да е вярно.

Лиъм Денинг е колумнист на Bloomberg Opinion, който отразява енергетиката и суровините. Бивш инвестиционен банкер, той е бил редактор на рубриката Heard on the Street на The Wall Street Journal и репортер за Financial Times.