Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо китайски купувачи на Tesla твърдят, че са били излъгани?

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 10.01.2023

12:21 | 10 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Намалените цени на  автомобилите Tesla в Китай, Южна Корея, Япония и Австралия, които компанията въведе, за да стимулира търсенето, предизвикаха протести на стотици купувачи на Tesla в Китай, които са закупили автомобила си на значително по-висока цена в края на миналата година. В социалните мрежи се появиха видеоклипове с клиенти, които се събират пред центровете за доставка в Шанхай, Чънду, Шънджън и други градове, разказа Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

След две намаления на цените новите автомобили Tesla в Китай вече струват с между 13 и 24% по-малко, отколкото през септември. Купувачите, които са купили автомобил в края на миналата година поради изтичането на субсидията за електрически автомобили през новата година, се оказаха изненадани, защото производителят на автомобили ги бил информирал, че скоро няма да има намаление на цените. 

Група от повече от 60 собственици на автомобили, разстроени, че колите им са загубили значителна част от стойността си, скандираха лозунги като „Tesla излъга клиентите" и „Защита на законните права на потребителите" пред дистрибуторския център на компанията в Ухан.

Клиент в Шанхай съобщи, че разгневени купувачи са предали списък с искания на среща със служители на Tesla, заобиколени от полиция. Те са поискали извинение и финансова компенсация. Търговците на Tesla са обещали отговор до вторник.

Сега Tesla пуска и на друг пазар в Азия - Сингапур - значителна отстъпка на колите си. Дилър в Сингапур пояснява, че съществуващите автомобили Model 3 и Model Y са с 5000 долара по-евтини за купувачи, които заменят своя автомобил с двигател с вътрешно горене.

Британският премиер Риши Сунак е подновил усилията си да осигури на Лондон сериозна роля в планираното първично публично предлагане на британската технологична компания Arm, след като продължилите месеци наред политически сътресения в Уестминстър провалиха опита през миналата година.

През миналия месец министър-председателят на Обединеното кралство се е срещнал с главния изпълнителен директор на Arm Рене Хаас на „Даунинг стрийт“, а Масайоши Сон, основателят на SoftBank, японският собственик на Arm, се е присъединил към разговора чрез видеоконферентна връзка

SoftBank вече е посочвала, че иска да направи Arm, дизайнера на чипове, който придоби през 2016 г. за 32 млрд. долара, публична компания на борсата в Ню Йорк. Подновяването на лобистките усилия в Лондон, което включва и мениджъри на Лондонската фондова борса, цели споделяне на листването с Ню Йорк,

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.