Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В софийски R&D център може да се разработват инвертори за електромобилите на Tesla

Радосвета Кръстева, ръководител на R&D центъра на Nidec в България, в „Бизнес старт”, 05.01.2023

12:00 | 5 януари 2023
Обновен: 12:11 | 10 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска

Основната причина японската компания Nidec да избере България за своя развоен център е стратегическото разположение на страната ни в Европа и идеята на Nidec да има разработващ център за електрически автомобили със стъпка в Европа. Не на последно място са и много талантливите инженери, които имаме в България. Това разказа Радосвета Кръстева, ръководител на R&D центъра на Nidec в България, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Компанията Nidec е номер едно в света във всеобхватното производство на мотори – от миниатюрни до гигантски. Към днешна дата компанията е на трето място по доставка на мотори на китайския автомобилен пазар, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до недостатъците на страната ни, които японската компания е разглеждала преди да вземе решението си да открие R&D центъра в България, Кръстева открои недостатъчно богатия опит в пауър електроника. При разработката на такъв тип електроника говорим за доста сериозни мощности – 20-30 киловата за хибридни автомобили и между 100 до 200 киловата за напълно електрически автомобили и следователно имаме нужда от такива експерти.

Този недостатък не беше причина да не изберем България, защото ние можем да обучим такъв тип персонал, като се надявам, че ще имаме помощ и от българските университети”, каза събеседникът.  

Плановете на компанията са да сформира много добър екип и да започне разработките на инвертори за електрически автомобили. Вече работим по няколко такива проекта, а стигайки 100 души, ще видим какви ще бъдат следващите посоки и може да започне производство на прототипи на инвертори, сподели Кръстева.

Основната дейност на компанията е разработка и производство на мотори, а основният фокус на българския офис ще бъде пазарът на електромобили, посочи Кръстева и допълни, че производителите, за които Nidec доставя компоненти, са водещи компании в Европа. Произвеждаме и за азиатския, както и за американския пазар, като основният ни клиент на американския пазар е компанията Tesla, за която произвеждаме 1,5 милиона броя мотори годишно, отбеляза събеседникът.  

„Много възможно е в развойния център в България да проектираме и инвертори за някои от моделите на Tesla”, каза Кръстева.

Амбицията ни за следващите пет до десет години е R&D центъра в София да стане основният център за разработки на европейския пазар за инвертори, каза още Кръстева.

Какво ще се проектира в новия R&D център в България? Каква е историята на корпорация Nidec и кои са нейните основни принципи?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.