Rolls-Royce завърши най-успешната година в 119-годишната си история

Производителят на автомобили е доставил над 6 000 автомобила през 2022 г. въпреки спирането на руските поръчки и спада в Китай

20:40 | 10 януари 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналата година Rolls-Royce е продала рекорден брой автомобили благодарение на търсенето в САЩ, където е най-големият пазар на компанията.
Базираният в Обединеното кралство автомобилен производител е доставил 6021 автомобила, което представлява 8% ръст спрямо 2021 г. - и най-високата годишна стойност в 119-годишната му история.
Компанията очаква да постигне рекордна печалба, когато оповести финансовите си данни през следващите седмици.

Около една трета от продажбите са в Северна и Южна Америка, една четвърт са в Китай, а една пета - в Европа. Продажбите в Китай леко намаляха поради блокирането на пазара и правителствената политика на нулев Covid-19.
Общият ръст на продажбите беше подпомогнат от персонализирането, което също достигна високи нива, тъй като купувачите на луксозни автомобили оборудваха своите модели с "все по-изобретателни" допълнителни екстри.

Индивидуалните характеристики - от вида на килима в автомобила до персонализираното лаково покритие - помогнаха средната цена на един Rolls-Royce да надмине 500 000 евро за първи път.
Рекордната печалба и доставки през годината бяха постигнати въпреки "доста съществения" удар след спирането на поръчките за Русия след инвазията в Украйна, заявиха от компанията, собственост на BMW, в понеделник.

Продажбите на

Производителят на автомобили се гордее с това, че позволява на клиентите да персонализират почти всяка част от автомобила.
Светлините над задните седалки могат да бъдат направени като звездни съзвездия, а багажникът на всъдехода Cullinan може да бъде пригоден за съхранение на състезателни дронове.

През годината всеки автомобил, който напуска фабриката в Гудууд, Съсекс, имаше елемент по поръчка.
"Промяната в начина на мислене в световен мащаб е, че щом веднъж сте се спрели на Rolls-Royce, искате да сте сигурни, че той е ваш и носи вашата персонализация", каза главният изпълнителен директор Торстен Мюлер-Отвос.

Средната продажна цена сега е "половин милион евро", което е два пъти повече, отколкото преди 10 години, добави той.
Някои от моделите Phantom - флагманският седан на компанията - се продават за повече от 2 млн. евро, след като се включи цената на допълнителните функции.

Близкият изток, където компанията откри "частен офис" през годината, е водещият регион по отношение на разходите за персонализация.
Според Мюлер-Отвос компанията не отчита "никакво забавяне" на поръчките на луксозни автомобили, въпреки затягането на световните икономически условия, като портфейлът от поръчки продължава и през следващата година.

Най-големите поръчки са за модела Cullinan, каза той. Освен лекия спад в продажбите в Китай, марката е понесла и "доста значителен" удар от Русия, където обикновено продава 250-300 автомобила годишно. Компанията спря да продава в страната след наложените санкции, като същевременно "проверява руските клиенти по целия свят", преди да им изпрати готови модели. Компанията е успяла да "компенсира" това и поради нарастващото търсене като цяло, каза Мюлер-Отвос.

Компанията, която продава само модели с 12-цилиндрови бензинови двигатели, се готви да пусне на пазара първия си изцяло електрически автомобил - Spectre.