Търсенето на дизел и бензин във Великобритания се свива с налагането на електромобилите

Ако се изключат пандемичните години, средните месечни продажби на бензин през 2022 г. достигат най-ниските си стойности от 1990 г.

20:55 | 23 януари 2023
Автор: Асад Зулфикар
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Нарастващите продажби на електрически превозни средства започват да помрачават перспективата за търсенето на изкопаеми течни горива във Великобритания. Въпреки че през 2022 г. автопроизводителите в страната отчетоха най-слабата си година при продажбите от три десетилетия насам, елкетромобилите продължиха да печелят пазарен дял, отчитайки 40% ръст на доставките спрямо 2021 г., пише Bloomberg.

В момента делът на електромобилите от общите продажби достига 17% спрямо 12 на сто година по-рано, изчислява Асоциацията на производителите и търговците на автомобили.

Продажбите на

Продажбите на автомобили във Великобритания се забавят, но делът на електромобилите нараства. Графика: Bloomberg

Налагането на електрическите коли все повече изяжда от търсенето на горива при леките коли, давайки надежда за по-чист въздух и понижение въглеродни емисии в обозримо бъдеще. Цените на бензина и дизела в Обединеното кралство отчитат най-голямата си волатилност в историята през 2022 г., става ясно от анализ на британския регулатор за пазарите и конкуренцията.

Комбинацията от повишаването на горивната ефективност и ръста при продажбите на електрически превозни средства ще подкопае растежа на глобалното потребление на петрол тази година с около 870 хиляди барела на ден - малко по-малко от 1% от световното търсене - според оценки на базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ).

Ръстът в продажбите на изцяло електрически автомобили помогна на това задвижване да се изкачи на второ място след бензина по пазарен дял във Великобритания.

Продажбите на автомобилни горива междувременно се възстановиха през миналата година, след като икономиките отново се отвориха след края на пандемията. Въпреки това, с изключение на продажбите през 2021 г. и 2020 г., когато данните бяха изкривени от въздействието на коронавируса, средните месечни продажби на бензин през 2022 г. достигат най-ниските си стойности поне от 1990 г., показват правителствени оценки.

Обемите на

Обемите на продажбите на горива във Великобритания все още са под предпандемичните нива. Графика: Bloomberg

Продажбите на дизелово гориво, които се повишават до 2018 г., достигат средно месечно ниво от 2,42 млрд. литра до септември миналата година, най-ниските стойности за този период от 2015 г. насам, с изключение на пандемичните 2020-2021 г.