Глобалните продажби електромобили ще се забавят през 2023 г.

Понастоящем по пътищата в света се движат 27 милиона електрически превозни средства, а до края на годината броят им трябва да надхвърли 40 милиона

18:20 | 12 януари 2023
Автор: Колин МакКеракър  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Всяка година екипът от анализатори на BloombergNEF се спира, за да обмисли случилото се в индустрията на електромобилите и да направи някои прогнози за това какво може да се случи занапред. Всяка година е изпълнена със свои собствени предизвикателства и 2023 г. не прави изключение - икономическата несигурност е висока, геополитическото напрежение нараства, а политическият пейзаж се променя.

Ето три неща, които екипът очаква за пазара на електрически превозни средства през тази година. 

Продажбите на електромобили отново чупят рекорди, но темпът на растеж се забавя.
Очакваме през 2023 г. разпространението на електромобилите да продължи да нараства, но с малко по-бавни темпове в сравнение с последните две години, през които продажбите скочиха от 3,2 млн. през 2020 г. до над 10 млн. през 2022 г. Очакваме общо 13,6 млн. продажби на леки автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа за тази година, като около 75% от тях ще бъдат изцяло електрически.

Прогнозата за

Китай отново ще доминира в класациите за продажби на електромобили, като въпреки постепенното прекратяване на субсидиите ще бъдат продадени 8 милиона пътнически електромобила. САЩ са напът да направят пробив през тази година благодарение на комбинацията от нови производствени мощности за електромобили и обновени федерални данъчни облекчения. С около 1,6 млн. продажби на автомобили с възможност за включване към електрическата мрежа през 2023 г. САЩ все още ще изостават значително от Европа по отношение на внедряването, но разликата започва да намалява. Ръстът в Европа ще бъде скромен, тъй като традиционните производители на автомобили изчакват затягането на правилата за емисиите през 2025 г., но китайските производители на автомобили ги задминават и вече представляват над 10% от пазара на електромобили в региона.
Понастоящем по пътищата в света се движат 27 милиона електрически превозни средства, а до края на годината броят им трябва да надхвърли 40 милиона. Това все още е само около 3% от световния автомобилен парк, но е огромен скок спрямо по-малко от 1% в края на 2020 г. и превръща електромобилите в една от най-бързо развиващите се части на глобалния енергиен преход.
Все пак е необходима предпазливост. Тъй като понастоящем делът на автомобилите с възможност за включване към електрическата мрежа възлиза на около 15 % от световните продажби на автомобили, тяхната съдба е все по-силно обвързана с цялостната световна икономика, която се намира в нестабилна ситуация.

Електрическите камиони и лекотоварни електромобили също са напът да навлязат масово 
Продажбите на лекотоварни бусове и камиони с нулеви емисии ще продължат да нарастват бързо и през 2023 г. ще достигнат почти 600 000 в световен мащаб, което е с над 80% повече от 2022 г. От 2020 г. насам продажбите са скочили почти четири пъти на фона на до голяма степен стагниращия пазар на търговски превозни средства. Търговските превозни средства се използват много по-интензивно от леките автомобили, така че електрифицирането им може да доведе до значително намаляване както на емисиите, така и на търсенето на петрол.

Това ли

Китай ще остане лидер по продажби, като там ще бъдат продадени около два пъти повече електрически микробуси и камиони в сравнение с Европа. Друг пазар, който трябва да се наблюдава, е Южна Корея, където продажбите на електрически лекотоварни автомобили са близо 25% от пазара дори след изтичането на щедрите субсидии за закупуване.

САЩ може да се превърнат в изненадващ пазар за микробуси и камиони с нулеви емисии. След много ниските продажби през предходните години има признаци на промяна: Купувачите са направили големи поръчки от компании като BrightDrop на GM, Volvo Truck, Tesla, Daimler Truck и други, а в много случаи доставките вече се осъществяват. В същото време в страната се разработват някои от най-амбициозните проекти за зареждане с висока мощност на тежкотоварни електрически камиони, като някои станции ще започнат да функционират още тази година.

Публичната мрежа

Броят на обществените станции за зареждане достигна 4,1 млн. в световен мащаб, но все още има проблеми с растежа
Броят на инсталираните станции за публично зареждане са се увеличили повече от два пъти и през 2022 г. са достигнали малко под 1 милион, в сравнение с 450 000 година по-рано. BNEF очаква годишните инсталации да достигнат 1,3 милиона през 2023 г., а общият им брой да достигне 4,1 милиона.
Глобалният растеж зависи до голяма степен от китайската промишленост, която инсталира огромен брой зарядни станции. Европе и Северна Америка са много по-назад, но също се очаква да отчетат рекорден брой инсталирани обществени зарядни през тази година. Проблемите около връзките с електропреносната мрежа ще продължат да бъдат една от пречките за по-бърз растеж, а схемите за въглеродни кредити ще станат по-интересни за операторите, за да могат бизнес моделите да бъдат икономически изгодни.