В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

За да се стимулира електромобилността в България можем да се поучим от Нидерландия

Мартин Заимов, председател на Българска асоциация електрически превозни средства, във "В развитие", 15.12.2022

17:40 | 15 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Общата тенденция в развитието на електромобилността в Европа и в България през тази година е растеж. За да се стимулира тя в България бихме могли да почерпим опит от Нидерландия. Електромобилите вече са приети от широката общност като нещо нормално, приемливо и удобно. Растежът е много голям, но базата е ниска. Има и немалко регулаторни улеснения, както и ментални промени - разбиране за това, че електромобилите са по-добрият избор. Това коментира Мартин Заимов, председател на Българска асоциация електрически превозни средства, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"В света има 800-900 до 1 милиард превозни средства. Много е трудно да се каже колко точно са в движение. А електромобилите са около 5-6 милиона, разделени сравнимо между Китай, Европа и САЩ. В България има между 8 и 9 хиляди, но растежът е много голям. Преди около три години бяха само с около хиляда електромобила".

За да се стимулира електромобилността в България бихме могли да почерпим опит от Нидерландия, която след Норвегия е втората държава, която е най-напреднала в тази област в Европа, каза гостът.

„В момента, в който един нидерландец има електромобил, общината се ангажира да му осигури място за зареждане. Не е необходимо изграждането на такова място да струва много скъпо, нито да има много голяма мощност“.

Зарядната мрежа за електромобили в България е повече от достатъчна. В България има около 800 зарядни точки. Достатъчно е съответният собственик да се съобразява кога автомобилът ще стои и ще зарежда. Проблемите възникват тогава, когато човек избере да живее в апартамент, а общината не прави нищо за да се изградят места за зареждане. Тогава си блокиран. Това е най-същественото.

"Имаме повече зарядни станции на брой автомобили от повечето европейски страни. Но ограничението е в кварталите, където има труден достъп. Много хора пускат кабели от балконите".

Второто, което е по-трудно в нашия контекст, е доставката на електричество, каза още събеседникът. "Изисква се добронамереност от хората, които управляват енергийната система. [Ще е хубаво] ако би могла властта в нейното разнообразие, не само министерството, регулаторът, отделните електроразпределителни дружества, а всички тези хора някак си да се съгласят дали да се субсидира, дали да бъде стимулирана [електромобилността] по някакъв начин. Но в българската енергетика способността да се постигне съгласие за нещо е доста неясна". 

Поевтиняването на цените на електромобилите бе прекъснато, но това е временно и този тренд ще се възобнови, категоричен бе Заимов. Според него цената отново ще започне да намалява, защото това се обуславя от икономическата логика.

Собствените автомобили са най-глупавата възможна човешка инвестиция, защото 95% от времето те стоят неподвижни", каза Заимов. Той подчерта, че успехът на компанията, която предоставя електрически автомобили за споделено пътуване в София, а вече и в други градове, е вече много видим.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.