Поскъпващите батерии отлагат достъпните електромобили, но може би не с много

BloombergNEF очаква цените да останат високи през следващата година, но след това да тръгнат надолу през 2024 г.

19:15 | 7 декември 2022
Автор: Колин МакКеракър  
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Поевтиняването на батериите беше една от най-устойчивите тенденции в света на електрическите превозни средства през последното десетилетие. Цените спаднаха от много над $1000 за киловатчас през 2010 година до $141 за кВтч през миналата. Това форсира една от най-големите промени в автомобилната индустрия за последните 100 години, като тласна автомобилните компании да налеят милиарди долари в разработката на електромобили.

През тази година обаче тенденцията направи рязък завой, а годишното проучване на BloombergNEF за цената на литиево-йонните батерии показва, че в реално ценово изражение, те са поскъпнали със 7% през 2022 г. Това е първото поскъпване на акумулаторите в историята на проучването.

За първи

Има няколко фактора, които обуславят този ръст, но най-важният от тях е повишаването на разходите за материали, включително кобалт, никел и литий. Въпреки че цените на никела и кобалта се понижиха през последните месеци, а литият може би е напът да ги последва, цената на на трите суровини е по-висока от тази през предходните години. Това се дължи на нарастващото търсене на акумулатори и на забавянето в скоростта, с която може да бъде увеличено предлагането от други източници.

Средната цена на батериите щеше да бъде още по-висока, ако не беше преминаването към по-евтини литиево-желязо-фосфатни (LFP) батерии, които не съдържат никел или кобалт. През последните три години LFP батериите придобиха значителен пазарен дял, като BloombergNEF очаква те да представляват около 40% от световните продажби на електромобили през тази година. Маржовете на производителите на акумулатори също са по-ниски тази година, което предполага, че те са абсорбирали част от нарастващите разходи за материали и компоненти.

За да достигне до средната цена, BNEF събра почти 200 данни от проучвания на купувачи и продавачи на литиево-йонни батерии, предназначени за пътнически електромобили, търговски превозни средства, автобуси и стационарни приложения за съхранение. Основната цифра е среднопретеглена стойност на обема, така че тя прикрива много вариации по региони и приложения. Най-ниските регистрирани цени са за електрически автобуси и търговски превозни средства в Китай - $131 за kWh. Средните цени на батериите за изцяло електрически пътнически превозни средства са 138 долара за кВтч.

На регионална основа цените на пакетите са най-ниски в Китай - 127 USD за kWh. Цените на пакетите в САЩ и Европа бяха съответно с 24 % и 33 % по-високи.

По-голям обем,

Големият въпрос е какво ще се случи по-нататък. Екипът на BloombergNEF, който разглежда съхранението на енергия очаква цените да останат високи през следващата година, като се повишат леко в реално изражение спрямо нивата от 2022 г. След това екипът очаква цените отново да започнат да падат през 2024 г., тъй като ще се появи по-голямо предлагане на суровини, натискът по веригата за доставки ще намалее, а технологиите за батерии от следващо поколение и новият им дизайн ще започнат да си проправят път в автомобилния микс.

Един от често цитираните критерий за това кога електрическите превозни средства ще достигнат ценови паритет с конвенционалните е $100 за кВтч. Въз основа на актуализираните оценки за степента на усвояване на батериите от тазгодишното проучване, BNEF прогнозира, че средните цени на батериите ще паднат под този праг до 2026 г. Това е с две години по-късно от предишните очаквания.

Струва си обаче да се отбележи, че $100 за кВтч е номинална стойност, която съществува от повече от десетилетие и не отчита напълно как цената на почти всичко се е увеличила поради инфлацията, особено през последните 18 месеца. Средните цени на сделките с нови автомобили в САЩ се увеличиха до над 48 000 долара през тази година, което е най-високата стойност в историята. Електрическите превозни средства вдигат малко цените на сделките, но разходите за производство на автомобил с двигател с вътрешно горене също нарастват.

Ценовият паритет на електромобилите е по-добре да се разглежда като диапазон, отколкото като фиксиран праг. При днешните цени на акумулаторите някои сегменти на превозните средства вече могат да бъдат напълно електрически без субсидии. Премиум електромобилите например вероятно вече са на ценовия паритет с моделите с вътрешно горене, както и мини градските автомобили в Китай, където цените на електромобилите започват от 5 000 долара. При търговските превозни средства, като автобуси и микробуси за доставки, където общите разходи за притежание са от най-голямо значение, паритетът също вече е налице или е много близък в зависимост от региона и начина на използване.

Цените на батериите все още трябва да паднат допълнително, за да може през това десетилетие все по-голяма част от средностатистическите потребители да се насочат към електрическите превозни средства. Това определено все още е постижимо, но ще изисква много повече инвестиции във всички области на веригата за доставка на батерии, както и в научноизследователска и развойна дейност и подобряване на производствените процеси.