Foxconn си партнира със суверенния саудитски фонд за изграждане на електромобили

Съвместната компания ще проектира и произвежда превозни средства, включително седани и спортни автомобили в Саудитска Арабия за купувачи в региона

16:45 | 4 ноември 2022
Автор: Деби Ву
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия и тайванската Foxconn Technology Group напредват с плановете си за производство на електрически автомобили в страната от Близкия изток, тласък, който може да помогне за ускоряване на усилията на зависимото от петрола кралство да диверсифицира икономиката си.

Предвижда се създаване на съвместно предприятие, наречено Ceer, което ще лицензира технология за компоненти от германската BMW AG и ще проектира и произвежда превозни средства, включително седани и спортни автомобили в Саудитска Арабия за купувачи в региона. Първите модели са планирани да бъдат налични през 2025 г., според изявление на PIF, както е известен суверенният фонд.

„Саудитска Арабия не просто изгражда нова автомобилна марка, ние запалваме нова индустрия и екосистема, която да привлича международни и местни инвестиции, да създава възможности за работа за местни таланти, и дава възможност на частния сектор и допринася за увеличаване на БВП на Саудитска Арабия през следващите десетилетие“, каза престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в изявление.

Страната има амбиции от години да развие местна автомобилостроителна индустрия, за да се диверсифицира от продажбите на петрол, но тези усилия в повечето случаи се провалиха.

Напоследък кралството опитва различна тактика, като PIF активно инвестира в индустрията. Той придоби мажоритарен дял в Lucid Motors Inc. и подкрепя плановете на американския производител на електромобили за изграждане на производствен център в Икономическия град на крал Абдула, близо до главното търговско пристанище на Червено море.

Предприятието Ceer ще донесе над 150 милиона долара преки чуждестранни инвестиции и ще създаде до 30 000 работни места, според изявлението. Предвижда се да допринесе с 8 милиарда долара за брутния вътрешен продукт на Саудитска Арабия до 2034 г. Bloomberg за първи път съобщи за преговори за създаване на подобно начинание, включително планове за доставка на шасита на BMW, в края на миналата година.

Foxconn, ключов партньор на Apple Inc., се разви в разработката и производството на EV през последните две години, виждайки нарастващия интерес към категорията като източник за бъдещ растеж. В най-забележителния си ход до момента, тайванската компания по-рано тази година придоби завода за производство на пикапи на Lordstown Motors Corp. в Охайо за 230 милиона долара.