Турция представя първия си електромобил и планира да произведе 1 млн. броя до 2030

През септември производството на автомобили в Турция нарасна с 20,5%, а износът на автомобили се повиши с 11,3% на годишна база в доларово изражение

14:48 | 29 октомври 2022
Автор: Инджи Йозбек
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Турция представя първия си електромобил, произведен в страната,  на церемония в събота, тъй като президентът Реджеп Тайип Ердоган се стреми да подчертае икономическите си успехи преди изборите през следващата година.

Управляващата партия иска да се похвали с големи проекти преди изборите, насрочени за юни 2023 г., за да контрастира със задълбочаващите се икономически проблеми на страната на фона на растящата инфлация, предизвикана от нестандартното намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка. Турската Automobile Joint Venture Group, или Togg, консорциум от местни компании, планира да инвестира 22 млрд. турски лири (1,2 млрд. долара) в проекта и да произвежда 175 000 автомобила годишно.

Държавата е подкрепила проекта с намаляване на данъците, безплатна земя, ниски разходи по заеми и държавна гаранция за закупуване на 30 000 автомобила годишно до края на 2035 г. Цените на автомобилите скочиха тази година поради инфлацията, но цената на Togg все още не е разкрита.

Продажбите на автомобили са спаднали с 8,2% през първите девет месеца на 2022 г. спрямо същия период на миналата година, според данни на браншовата асоциация ODD. Спадът е предизвикан от спада на лирата с 28% спрямо долара досега през тази година, което я прави втората най-слабо представяща се на развиващите се пазари.

Спадът на лирата обаче е помогнал за увеличаване на износа. Турция е важен център за производство на автомобили и основен износител за Европа. Големи производители на автомобили, сред които Ford, Toyota и Mercedes Benz, имат заводи в страната. През септември производството на автомобили в Турция нарасна с 20,5%, а износът на автомобили се повиши с 11,3% на годишна база в доларово изражение.

Togg не е първият автомобил, произвеждан в Турция. През 1961 г. турските инженери произвеждат четири автомобила Devrim, които подобно на Togg дебютират в Деня на републиката на церемония, ръководена от президента. Но автомобилът така и не преминава етапа на прототипа.

Новият електрически автомобил се разработва от 2018 г. насам. Anadolu Grubu, BMC, Turkcell и Vestel Elektronik притежават по 23% от съвместното предприятие, а останалата част е собственост на бизнес лоби. Първият автомобил, който ще слезе от производствената линия, ще бъде малък SUV, а в бъдеще ще последват още четири модела.

Togg, който е проектиран от италианската Pininfarina SpA, ще се произвежда от 65% местни части до 2025 г., заяви компанията, като първоначално този дял е бил 51%. Компанията заяви, че планира да произведе 1 млн. автомобила до 2030 г. и че проектът ще допринесе с 50 млрд. долара за турската икономика през следващите 15 години.

Опозиционните партии обаче се обявиха против открито политическия характер на проекта, както твърдят. Лидери като Кемал Киличдароглу  и Мерал Акшенер  отказаха да присъстват на церемонията.