GM и LG отлагат плановете си за завод за батерии за електромобили в САЩ

Раздялата между южнокорейската LG и GM идва след напрегнат период в партньорството

18:00 | 21 януари 2023
Автор: Дейвид Уелч
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

General Motors Co. и партньорът му в съвместното предприятие за батерии LG Energy Solution са отменили плановете си за изграждане на четвърти завод в САЩ, твърдят запознати лица.

GM все още възнамерява да построи още един завод за батерии в САЩ, за да подкрепи амбициите си в областта на електрическите превозни средства, се казва в изявление на компанията, в което не се посочва партньор. През последните месеци автомобилният производител от Детройт е провел дискусии с други доставчици на батерии, казаха източниците, които помолиха да не бъдат идентифицирани, тъй като дискусиите са частни.

Раздялата между южнокорейската LG и GM идва след напрегнат период в партньорството. GM искаше да увеличи обема на електрическите превозни средства по-бързо от LG и да си осигури планове за четвърти завод по-скоро. Производителят на батерии не се ангажира с графика на GM, така че компанията търси други партньори.

Имало е и няколко други инцидента, които са поставили връзката на изпитание, твърдят източниците. Автомобилният производител трябваше да изтегли всички 143 000 произведени Chevrolet Bolt EV поради пожари в батериите, а партньорът му пое по-голямата част от разходите. Освен това те имаха различни виждания за това как да се споразумеят със синдикална организация в завода на Ultium Cells LLC в Лордстаун, Охайо. Според източниците GM е бил готов да признае профсъюза, ако половината от работниците изявят желание да се организират. LG има един член на борда на директорите повече от GM и отказа.

Двете компании ще продължат да управляват съвместното си предприятие там, както и два планирани завода в Тенеси и Мичиган.

През 2021 г. GM сключи сделка с производителя на батерии за възстановяване на 1,9 млрд. долара от 2 млрд. долара разходи за изтегляне от пазара на батериите в електромобилите Bolt EV.

400 000 електромобила

GM все още планира да изгради четири завода за батерии, за да има достатъчно доставки за 400 000 електромобила в Северна Америка до средата на 2024 г. и 1 милион през 2025 г. Заводът Ultium в Спринг Хил, Тенеси, отваря врати тази година, а друг в Мичиган трябва да започне производство през следващата година.

Платформата за батерии Ultium ще се използва за 30 електрически автомобила до 2025 г. Първите два - пикапът Hummer и Cadillac Lyriq, започнаха да се произвеждат миналата година и ще се увеличат тази година. GM също така планира да започне производството на електрическите пикапи Chevrolet Silverado, Blazer и Equinox EV през тази година. Тези автомобили ще получават батерии от Лордстаун.

"Бяхме много ясни, че планът ни включва инвестиции в четвърти завод за батерии в САЩ, но няма да коментираме спекулации", заяви говорителят на GM Дан Флорес в изявление.

Акциите на GM бяха без съществена промяна към 15:36 ч. в Ню Йорк. За отмяната на четвъртия завод съобщи по-рано Wall Street Journal.