ЕС може да прекрати зависимостта от Китай за батерии за електромобили до 2030 г.

Прогнозата се основава на инвестиции, които вървят в крак с размаха на екологичните субсидии на САЩ в размер на 369 млрд. долара

09:21 | 26 януари 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа може да прекрати зависимостта си от Китай за батерии за електрически автомобили до 2030 г., но само ако е в крак с зелените субсидии на САЩ от 369 милиарда долара, прогнозират експерти.

В доклад на групата за възобновяема енергия Transport & Environment се казва, че ЕС е напът да произведе достатъчно литиево-йонни батерийни клетки до 2027 г., за да отговори на търсенето и да изключи Китай от веригите за доставки. Li-ion батериите са презареждаеми и се използват в потребителската електроника и електрическите автомобили.

Проучването прогнозира, че зависимостта на Европа от Китай за рафинирането и обработката на метали за батерии също може да намалее драматично – прогнозирайки, че повече от 50% от търсенето на рафиниран литий в Европа може да дойде от европейски проекти до 2030 г.

Сега в Европа няма литиеви рафинерии и около 90% от световната обработка на метала се извършва в Източна Азия. Но проектите за рафинерии, които се развиват в момента в Германия и Франция, се очаква да повишат перспективите на Европа, а планираното законодателство на ЕС относно критичните суровини е предназначено да гарантира, че отговарят на високи екологични стандарти.

Веригата за доставки на електрически превозни средства в Европа е твърде зависима от Китай, ключова уязвимост на фона на политическото напрежение между Пекин и Запада.

На фона на това Великобритания забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., докато ЕС се ангажира постепенно да спре двигателите с вътрешно горене от 2035 г.

Водещият Закон за намаляване на инфлацията (IRA) на Джо Байдън обаче привлече зелени инвестиции в САЩ и оказа натиск върху Великобритания и ЕС да реагират във време, когато политиците налагат неочаквани данъци върху фирмите за възобновяема енергия.

Докладът на T&E показа, че две трети от търсенето на катоди в Европа – които също се използват в батерии и съдържат критични суровини – могат да бъдат произведени на континента до 2027 г. с проекти като Umicore в Полша и Northvolt в Швеция.

Въпреки това авторите на проучването предупреждават, че компаниите все още могат да преместят проекти, планирани за Европа, в САЩ, изкушени от данъчните облекчения и други субсидии, предоставени от IRA за локализиране на веригите за доставка на батерии в САЩ.

Джулия Полисканова, старши директор за превозни средства и електронна мобилност в T&E, каза: „Днес половината от литиево-йонните батерийни клетки, използвани в ЕС, вече се произвеждат там. Но Законът за намаляване на инфлацията промени правилата на играта и Европа трябва да вложи повече пари на масата или рискува да загуби планираните фабрики за батерии и работни места в полза на САЩ."

T&E призова за специален фонд на ЕС с парични средства, набрани чрез съвместно емитиране на дълг, за подпомагане на инвестициите в електрически превозни средства, батерии и възобновяеми енергийни източници.

Миналата седмица Britishvolt, стартиращата компания за батерии, която се надяваше да построи „гигафабрика“ близо до Блайт, Великобритания, обяви фалит. Компанията имаше трудности да намери финансиране и ѝ беше отказан достъп до обещаните държавни средства, след като не успя да постигне целите на правителството.