Решаващият момент за автомобилната индустрия на Германия настъпи

Германия и Европа „рискуват да изостанат“ в глобалната надпревара за чиста мобилност

16:55 | 19 януари 2023
Автор: Стефан Никола
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германия в продължение на десетилетия е лидер в добре проектираните автомобили с вътрешно горене. Сега е изправена пред преломна година в стремежа си да запази предимство в ерата на електрическите превозни средства.

Най-голямата икономика в Европа е под нарастващ натиск да преоборудва десетки фабрики от ерата на изкопаемите горива, в които работят десетки хиляди работници в надпревара за лидерство в чистите технологии със САЩ и Китай. Volkswagen, Mercedes-Benz и BMW пускат няколко нови модела, задвижвани от батерии, през следващите месеци, които ще бъдат от ключово значение за доказване, че най-накрая могат да започнат да намаляват разликата с Tesla и китайската BYD, двата ясни лидера в продажбите на EV. Залогът е нищо повече от бъдещето на Германия като глобална индустриална мощ.

Задачата изглежда по-сложна от всякога. Войната в Украйна удари цените на енергията в Германия, която трябваше да преобърне от раз енергийната си политика, зависима от Русия. Китай, който се измъква от блокирането заради Covid, изгради значителна преднина в преработката на суровините, които са в основата на революцията на електромобилите. Неговите родни производители на автомобили — подкрепени с огромни суми държавни пари – сега се разширяват в Европа.

Последната заплаха се появи в САЩ, където президентът Джо Байдън примамва доставчици на електромобили със субсидии за чисти технологии на стойност 370 милиарда долара в Закона за намаляване на инфлацията (IRA). Данъчните кредити, стимулиращи сглобяването на батерийни клетки и пакети, са толкова щедри, че САЩ имат потенциала да се превърнат в най-печелившото място в света за производство, казаха анализаторите на UBS миналата година.

Призивите към Германия и Европейския съюз да отговорят в натура стават все по-шумни с всеки изминал ден. Заплахата, която представлява IRA, е повтаряща се тема в разговорите на годишната среща на Световния икономически форум в Давос тази седмица, като няколко европейски лидери настояват за по-агресивни субсидии у дома. Те не са доволни от подхода на САЩ, който според тях облагодетелства американските фирми и поставя конкурентите им в ЕС в неизгодно положение.

Интересното е, че канцлерът Олаф Шолц не се оплаква много, въпреки че има толкова много за губене, колкото всеки друг. Автомобилната индустрия дава работа на около 786 000 души в Германия и е най-голямата в страната по отношение на инвестиции, продажби и износ. Всички неуспехи за националните производители на автомобили и техните доставчици биха отекнали в по-широката германска икономика.

В интервю с главния редактор на Bloomberg News Джон Микълтуейт тази седмица Шолц изрази помирителен тон, като каза, че правителството му оценява и широко подкрепя това, което Байдън се опитва да постигне, и „работи много усилено, за да избегне“ търговска война. Това е разбираемо, като се има предвид зависимостта на Германия от износа. Но последствията от погрешните стъпки остават - просто попитайте Обединеното кралство, което се разтърсва от колапса на Britishvolt, компания, на която правителството разчиташе да стане голям местен играч на пазара за батерии.

Миналата седмица Берлин обеща допълнителни 1 милиард евро за проекти за батерии като част от по-голям европейски пакет за помощ, но това е по-малко от това, което предлагат САЩ. BloombergNEF проследи почти 28 милиарда долара нови съобщения за инвестиции, свързани с електрическа мобилност, в Северна Америка, откакто IRA премина през Конгреса през август. Най-голямата надежда на Европа за домашно производство на батерии, шведската Northvolt, обмисля отлагане на плановете за голяма фабрика за батерии в Германия и вместо това смята първо да се разшири в Северна Америка.

Германия няма да пропусне напълно състезанието. Китайската CATL, най-големият производител на батерии за електромобили в света, започна производство в първия си европейски завод за батерийни клетки в източногерманския град Ерфурт. Volkswagen изгражда фабрика за батерии в Залцгитер, която ще може да произвежда 40 гигаватчаса клетки годишно, достатъчни за приблизително 500 000 EV.

Но производителите на автомобили в страната все още трябва да убедят водачите да заложат на тях в преминаването към EV. Tesla миналата седмица направи дълбоки намаления на цените в САЩ и Европа след два кръга намаления в Китай. Това са признаци, че главният изпълнителен директор Илон Мъск е готов да действа агресивно, за да поддържа компанията да расте.

Непостоянното поведение на Мъск през последните месеци може да отвори врати за масови производители като Volkswagen, но германският гигант трябва да коригира софтуерни проблеми, които наскоро отблъснаха купувачите. И BMW, и Mercedes направиха грешки напоследък с опитите си да измъкнат от собствениците повече пари, за да отключат софтуерно активирани функции. И тримата производители трябва да разрешат проблемите във веригата за доставки, които са допринесли за спада на продажбите.

Германия и Европа „рискуват да изостанат“ в глобалната надпревара за чиста мобилност, каза миналата седмица Хилдегард Мюлер, която оглавява германското автомобилно лоби VDA, след като производителите на автомобили в страната се срещнаха с Шолц в канцлерството. „Берлин и Брюксел трябва да осигурят конкурентоспособността на Европа възможно най-бързо.“