Ще бъде ли принудена автоиндустрията в Европа да намали производството заради Китай?

Китайските компании разширяват своя пазарен дял в Европа с конкурентни превозни средства, които се предлагат на цени, по-ниски от тези на европейските концерни

14:03 | 7 януари 2023
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Ако политиците в Европа не се противопоставят на стремежите на китайските концерни относно местния пазар, ще станем свидетели на „ужасяваща битка“, предупреди главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес в кулоарите на технологичното изложение CES в Лас Вегас.

Според него европейската автомобилна индустрия може да бъде принудена да намали значително производствения си капацитет в лицето на нарастващата конкуренция от Китай.

Китайските компании разширяват своя пазарен дял в Европа с конкурентни превозни средства, които се предлагат на цени, по-ниски от тези на европейските концерни, добавя Таварес.

"Разликата в цените между европейските и китайските автомобили е значителна. Ако нищо не се промени в сегашната ситуация, европейските клиенти от средната класа ще се преориентират към китайските модели. Покупателната способност на много хора в Европа намалява осезаемо", споделя своите мрачни виждания Таварес.

Неговите коментари повтарят казаното от ръководителя на доставчика на автомобилни части Forvia Патрик Колер, който заяви, че европейските автомобилопроизводители трябва да разработят достъпни малки електрически превозни средства за градска употреба.

Според Таварес европейските регулации относно емисиите не помагат на местните компании в битката им с китайските конкуренти.

„Регулацията в Европа гарантира, че електрическите автомобили, произведени в Европа, са с около 40% по-скъпи от тези превозни средства, произведени в Китай“, подчертава шефът на Stellantis.

Ако Европейският съюз не промени настоящата ситуация, автомобилната индустрия в региона ще претърпи същата съдба като европейската индустрия за соларни панели, категоричен е Таварес. "Мисля, че сме гледали този филм и преди. Това е много мрачен сценарий. Но не трябва да се случва по този начин", допълва той.

Марката MG на SAIC, BYD, Zeekr и Nio са сред китайските автомобилни производители, насочени към европейските потребители.

Има два пътя, по които европейците могат да поемат, смята Таварес.

„Ако държите европейския пазар отворен, тогава нямаме избор: трябва да се борим директно с китайците. И това се отнася за цялата автомобилна верига на стойност“, изтъква той.

Тогава последствията ще бъдат пагубни, посочва Таварес, добавяйки: „Това неизбежно би довело до непопулярни решения“.

Производственият капацитет в региона ще  бъде намален, а самото производство ще се измести към други места, предлагащи по-благоприятни условия, споделя ръководителят на Stellantis.

Друга възможност, според Таварес, е „реиндустриализиране“ на Европа, възстановяване на изгубените индустрии и производствени вериги.

„Ако искате това обаче, предстои много работа за ЕС и ще е нужна различна търговска политика“, подчертава Таварес.

Според него подобен развой не би се харесал на германската индустрия, която има голяма експозиция в Китай по отношение на приходите от продажби и производствената дейност.

Още по темата вижте на Investor.bg.