Продажбите на автомобили в Европа спаднаха до най-ниското ниво от десетилетия

Изминалия юни е най-слабият от 1996г. насам

14:37 | 15 юли 2022
Обновен: 16:52 | 15 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Производителите на автомобили регистрираха най-ниския брой нови превозни средства в Европейския съюз от 1996 г. насам, тъй като постоянните затруднения във веригата на доставки и рекордната инфлация засягат индустрията, пише Bloomberg.

Продажбите на нови автомобили в ЕС и четири други държави, проследявани от Европейската асоциация на производителите на автомобили, са спаднали със 17% до 1,07 милиона миналия месец. Volkswagen AG беше най-силно засегнатият голям производител на автомобили, като регистрациите от тази марка са спаднали с 24% спрямо предходната година.

Въпреки че производителите като VW, BMW AG и Mercedes Benz AG, заявиха миналия месец, че недостигът на полупроводници е започнал да намалява, отнема време, за да може всяко увеличение на производството да премине към шоурумите и да позволи на дилърите да увеличат поръчките. Производителите се борят и с разходите за суровини и енергия, които допринасят за увеличаването на цените на превозните средства.

„Промишлеността няма да преодолее ограниченията на доставките в скоро време“, каза LMC Automotive в актуализация този месец. „Друго безпокойство е свързано с основното търсене, което отслабна през последните месеци, тъй като икономическите перспективи се влошиха.“

Продажбите на основните пазари като Германия и Обединеното кралство, може да се върнат към растеж този месец поради сравнението с по-слабата предходната година, смята Bloomberg Intelligence. Въпреки че това предполага, че индустрията има шанс да прекъсне 12-месечна поредица от последователни спадове, ще бъде трудно да се компенсират производствените загуби през първата половина. LMC Automotive изчислява, че доставките на пътнически автомобили в Западна Европа ще спаднат с 6,3% тази година до 9,92 милиона. През януари изследователят на пазара прогнозира, че продажбите ще нараснат с почти 9%.

Прогнозирането на търсенето остава трудно поради риск недостигът на енергия да се влоши. Основният тръбопровод за руски газ към Европа спря за поддръжка тази седмица и Берлин и неговите съюзници се подготвят президентът Владимир Путин да прекъсне завинаги потоците в отговор на санкциите и подкрепата за Украйна.

„Нарастват опасенията за потенциални спирания на заводи в Германия, свързани с недостиг на енергия“, пише Том Нараян, европейски автомобилен анализатор на RBC Capital Markets, в доклад от 5 юли. „Загрижеността е по-скоро свързана с веригата за доставки (химическите заводи в Германия спират производството на пластмаси, използвани за автомобилни компоненти и т.н.) и като такава може да не повлияе на германските производители на оригинално оборудване повече от останалите.“

Производителите на автомобили компенсират загубения обем, като налагат по-високи цени и се фокусират върху най-скъпите и печеливши модели. Но с нарастващата инфлация и потребителите, които намаляват разходите, тази стратегия може да се сблъска с проблеми.

„Ние сме предпазливи по отношение на перспективите за следващата година“, каза главният изпълнителен директор на VW Херберт Дис в интервю миналата седмица за Bloomberg Television. „Светът ще остане нестабилен. Нашата позиция е, че трябва да бъдем предпазливи“.