Годишните продажби на автомобили в Китай се покачват за първи път от 2017 г.

Пекин ще прекрати помощите за електромобили, считайки, че пазарът е узрял достатъчно по отношение на търсенето

12:58 | 12 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Продажбите на автомобили в Китай миналата година нараснаха за първи път от 2017 г., показват данните от индустрията в сряда, засилени отчасти от скока от 1,5 пъти в продажбите на превозни средства с нови източници на енергия (NEV).

Общите продажби на най-големия автомобилен пазар в света нараснаха с 3,8% на годишна база, след като месечните продажби на 2,79 милиона превозни средства през декември доведоха общите продажби за 2021 г. до 26,28 милиона, показват данни на Китайската асоциация на автомобилните производители (CAAM).

Очаква се производството и продажбите да бъдат по-добри през 2022 г. в сравнение с миналата година с перспективата да се облекчат проблеми като недостига на чипове и високите цени на суровините, се казва в изявление на CAAM.

След десетилетия на оптимистичен растеж, пазарът на автомобили в Китай започна да се свива през 2018 г. под натиска от постепенното премахване на някои данъчни облекчения, търговската война между Вашингтон и Пекин и на фона на последиците от пандемията от COVID-19.

Пазарът започна да се възстановява до средата на 2020 г., но пострада от глобалния недостиг на полупроводници, използвани във всичко - от сензори за спирачки до сервоусилватели на волана до системи за забавление, което накара автомобилните производители по целия свят да съкратят или преустановят производството.

Продажбите на автомобили в Китай през декември са паднали с 1,6% спрямо предходния период, което е осем пореден месечен спад, показват данните на CAAM.

Но продажбите на NEV се увеличават, включително електрически превозни средства, захранвани от батерии, бензиново-електрически хибриди и превозни средства с водородни горивни клетки, показващи силна инерция с ръст от 157,5% до 3,52 милиона единици през 2021 г.

chian sales

Само през декември са продадени 531 000 NEV, което представлява ръст от 114% на годишна база. Китай през последните години силно популяризира NEV като част от усилията си за ограничаване на замърсяването на въздуха.

Миналия месец CAAM заяви, че очаква продажбите на автомобили да нараснат с 5,4% до 27,5 милиона тази година, а продажбите на NEV да нараснат с 47% до пет милиона.

Китай ще намали субсидиите за NEV като електрически автомобили с 30% през 2022 г. и ще ги оттегли напълно в края на годината, считайки, че пазарът е узрял достатъчно по отношение на търсенето, за да расте без помощта на правителството.

Но докато пазарът на електромобили в Китай бележи много силен растеж, повечето чуждестранни автомобилни производители изостават от китайските си колеги в проектирането на интелигентни автомобили, които са привлекателни за потребителите. Tesla е единствената чужда марка сред първите десет.

Във вторник данни от друга китайска автомобилна асоциация показаха, че американският производител на електрически превозни средства Tesla Inc е продал рекордните 70 847 автомобила, произведени в Китай, през декември.

Volkswagen заяви, че е пропуснал целта си да продаде 80 000 до 100 000 бройки от електрическата си ID серия миналата година, като е продал 70 625 автомобила, но вероятно ще удвои продажбите тази година.