Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България е лидер в софтуера за автономни автомобили, но все още няма дори пътища

Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“, "Бизнес старт", 31.08.2022 г.

11:20 | 31 август 2022
Обновен: 10:51 | 5 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Сериозни тестове на автономни автомобили се провеждат от над десет години, но България не може да се надява да ги използва по пътищата си през следващите две десетилетия. Ако се пуснат коли с автопилот сега в страната, този експеримент ще бъде неуспешен заради липсата на нормална пътна инфраструктура. Това коментира Илия Левков, председател на националната браншова организация „Индустриален клъстер Електромобили“, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Автономните автомобили не са просто купчина желязо и софтуер - за него трябва изключително висока надеждност на комуникацията и интернет обмена на информация... Първо, в България трябва да направим пътища, които сега са под всякаква критика - има магистрали на такива вълни, че човек не знае къде се движи. Другото е инфраструктурата за обмен на данни - 5G мрежата например трябва да е с пълно покритие и комуникационна възможност. Ако автономният автомобил не получи това, няма как да обследва цялата обстановка около себе си."


Голяма част от софтуера за автономните автомобили се прави в България от компании като Visteon, която има развоен център тук, каза Левков.

Софтуерът за автопилотите е самообучаващ се, който се развива съобразно спецификите на пътната ситуация - той разчита изключително много на пътна маркировка и знаци, GPS, обмен на информация с други автопилоти, като целта е не само да може да реагира, но и да предвижда критични ситуации, разказа Левков.

За да може автономните коли да станат реалност, ще трябват сериозни промени в законодателството, за да се решат проблеми като носенето на отговорност, коментира той.

"Затова и по пътищата не се допускат автомобили, които  нямат съответното типово одобрение... Те няма как да се движат както сегашните навсякъде - ще започнат в определени ленти като бус лентата, където има по-малка възможност от рязка промяна на ситуацията. Това ще се развива стъпка по стъпка."

Според Левков сектори като обществения транспорт трябва да вървят в тази посока с колкото се може по-малко човешка намеса в управлението на строго регламентирани превозни средства като релсовите.

"Виждаме ли сме много такива като летищата до центъра на града или до определена точка. Това трябва да се разширява, но в България изоставаме много на тема публичен транспорт."

Това няма да направи човешкия фактор ненужен, смята Левков. Шофьорите ще могат да се преквалифицират и да оперират няколко превозни средства от отдалечен център.

Войната има своя негативен ефект върху автоиндустрията, особено след като Украйна е един от основните доставчици на редкоземни метали. За момента Китай, Южна Корея и Тайван успяват да поемат дефицита като произвеждат на 300% натовареност, но цената се повишава.

"Цените на всички метали се вдигнаха с около 50%-100%, на някои места 300%."

Това се отразява и на цените на електромобилите, като има и до година забавяне на доставките на коли, каза Левков.

Още за автономните автомобили може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.