Фалитът на Britishvolt повдига въпроси за бъдещето на британското автомобилостроене

„Бих го нарекъл пълна катастрофа за автомобилната индустрия в Обединеното кралство,“ каза Анди Палмър, бивш главен изпълнителен директор на Aston Martin

19:46 | 18 януари 2023
Автор: Крег Трудел, Рейчъл Морисън
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Съдбата на компанията беше предрешена, когато Обединеното кралство завърши процеса по отделяне от Европейския съюз. Страната отчаяно се нуждаеше от предприятие способно да произвежда батерии за електромобили, което ще бъде от основно значение за бъдещето на британската автомобилна индустрия. Този пореден провал тласка замиращия автомобилен сектор на страната още по-близо до пропастта.

Неуспехът на Britishvolt Ltd. да премине отвъд етапа на тестване на прототипи за индустрия, която все още има жизненоважно значение за британската икономика допълнително помрачава нейните перспективи в глобалното състезание на страните да станат независими от други страни в по-зелената технология. Във вторник тригодишният стартъп подаде документи за процедура, която във Великобритания се равнява на несъстоятелност и освободи всички освен двадесетина свои служители.

„Бих го нарекъл пълна катастрофа за автомобилната индустрия в Обединеното кралство,“ каза Анди Палмър, бивш главен изпълнителен директор на Aston Martin, който помогна на Nissan да пусне електромобила Leaf по Radio 4 на BBC. “В крайна сметка британското автопроизводство ще се премести там, където се намират фабриките за батерии, което ще бъде в Централна Европа”.

В дните преди фалита на Britishvolt, специална комисия създадена от Камарата на общините започна проучване на жизнеспособността на производството на електромобили в страната.  

Тази комисия няма да има много поводи за оптимизъм. През октомври BMW AG спря да произвежда електрическите хечбекове Mini в Оксфорд, където те се произвеждаха в продължение на 110 години, и измести производството в Китай. В началото на 2021 година водещият британски производител, притежаваният от Tata Motors Ltd. Jaguar Land Rover, представи амбициите си да електрифицира гамата си от модели до няколко години. Тогава той предупреди, че неговият завод в Castle Bromwich, където работят почти 2 000 души, може да няма какви модели да произвежда.

Единствените големи производители, които са обявили значителни инвестиции в производството на батерии и електромобили в Обединеното кралство, са Nissan Motor Co. и Envision AESC. Двете компании създават център на стойност 1,2 млрд. долара в Съндърланд, където се намира един от най-големите заводи на японската автомобилна компания в света, за производството на 100 000 електрически кросоувъра и акумулаторните клетки, които ги захранват.

Големи планове

Britishvolt имаше по-грандиозни планове за огромен завод на стойност 4 млрд. долара, който според нея щеше да създаде около 3 000 работни места. Тогавашният министър-председател Борис Джонсън приветства обещанието на своето правителство преди година да предостави 120 млн. долара като символ на "зелената индустриална революция", която ще се оформи в бившите индустриални земи, които му гласуваха доверие.

В крайна сметка тези средства така и не бяха предоставени. След като Иън Лавери, лейбъристки член на парламента, представляващ района, в който се намира заводската площадка на Britishvolt, разкритикува администрацията на Джонсън през юли миналата година, че не е изпратила на компанията "нито едно пени", тогавашният министър на бизнеса Куази Куартенг отговори, че правителството е отправило последно предложение за безвъзмездна помощ.

Това, което Britishvolt така и не успя да даде на правителството, беше уверението за твърди поръчки от производителите на автомобили. Миналата година компанията сключи предварителни споразумения за работа с Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc и Group Lotus Plc, но двамата производители на автомобили с малък обем на производство се ангажираха само с изследователски и развойни дейности.

"Значителната" подкрепа, която правителството предлага на Britishvolt, е обвързана с условието компанията да получи и частни инвестиции, заяви министър-председателят Риши Сунак в сряда по време на седмичната си парламентарна сесия за въпроси. "За съжаление, това не се осъществи", каза той. "Оставаме в готовност да подкрепим засегнатите."

Не се отказваме

В рамките на няколко дни след като Сунак стана министър-председател през октомври, браншовата група на автомобилната индустрия призова правителството да подобри бизнес средата в Обединеното кралство, като същевременно отчете поредното месечно свиване на производството. Дружеството на производителите и търговците на автомобили поиска конкретно мерки за намаляване на разходите за електроенергия, които според групата са най-високите в Европа.

Към ноември в страната са произведени около 786 000 автомобила за последните 12 месеца, което е по-малко от половината от приблизително 1,7 млн. автомобила, произведени в периода преди референдума през 2016 г.

Производството на

Въпреки че продажбите на нови автомобили са се сринали до 30-годишно дъно, Обединеното кралство остава един от най-големите автомобилни пазари в Европа. Електрическите превозни средства също са светъл лъч, като през миналата година завзеха рекорден дял от 16,6% от регистрациите, а тяхната динамика само ще се ускорява, тъй като правителството се стреми постепенно да премахне двигателя с вътрешно горене.

Предизвикателството пред правителството на Сунак ще бъде привличането на инвестиции в страната, която все повече губи критичната маса на автомобилостроенето, необходима за жизнеспособността на производството на батерии. Адриан Халмарк, главен изпълнителен директор на Bentley, заяви миналия месец, че компанията, собственост на Volkswagen AG, ще доставя клетки в Англия от други държави.  

„Не се отказваме от автомобилната промишленост,“ заяви в сряда британският министър на климата Греъм Стюарт в Камарата на общините. „Напротив, нашата амбиция е да увеличим мащаба на електромобилната индустрия на територията си повече от всякога“.