Ефектът Adani изстрелва акциите на Индия над повечето световни пазари през 2022 г.

Солидната серия от печалби издигна индийски бенчмаркове до рекордни нива. Това направи пазара по-голям от този във Великобритания

13:30 | 26 декември 2022
Автор: Ашутош Джоши
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Индия е на път да се нареди сред най-добре представящите се основни фондови пазари в света през тази година, преодолявайки опасенията за по-високи лихвени проценти и икономическо забавяне, които затормозиха останалите.

Индексът S&P BSE Sensex е нараснал с 3% досега през 2022 г., което е най-голямото увеличение в света след мерките в Сингапур и Индонезия. Солидната серия от печалби издигна ключови индийски бенчмаркове до рекордни нива, което направи пазара по-голям от този във Великобритания. В същото време световният индекс MSCI All Country World Index е спаднал с 20%. 

Сред тазгодишните победители са акциите, свързани с милиардера Гаутам Адани, и банките, стимулирани от рязкото възстановяване на търсенето на кредити. Някои от най-големите губещи бяха акциите на технологични фирми, които закъсаха след публичните си дебюти, и на доставчици на софтуерни аутсорсинг услуги, които се сблъскаха с опасения за потенциален спад на търсенето в чужбина. 

Перспективите обаче са по-неясни. Смята се, че през следващата година пазарът ще изгуби инерция на фона на повишените оценки, като Goldman Sachs Group Inc. прогнозира слабо представяне спрямо Китай и Южна Корея.

India
Индия над всички. Основният индекс на страната се нарежда сред най-добре представилите се през тази година

Забавянето на глобалния растеж може да натежи на икономиката на страната в краткосрочен план, въпреки че нейното "структурно обещание" остава значителна дългосрочна атракция, пише анализаторът на JPMorgan Санджай Муким в бележка от този месец. 

Ето и преглед на някои от най-значимите движения на акциите през 2022 г:

Фирмите Adani

Конгломератът, включващ от пристанища до електроенергия на Adani отбеляза, че поне две от седемте листвани компании са увеличили стойността си повече от два пъти тази година, начело с Adani Power Ltd., тъй като се възползва от скока в търсенето на електроенергия. Водещата компания Adani Enterprises Ltd. нарасна със 113 %, след като стана втората фирма от групата, която се присъедини към индекса NSE Nifty 50. Цената на акциите на Adani Wilmar Ltd., съвместното предприятие на групата, занимаващо се с производство на потребителски храни, може да нарасне с още 24 % спрямо настоящите нива, според 12-месечната консенсусна ценова цел на анализаторите. В последно време инвеститорите разпродават акциите на групата на фона на високите оценки.

Възстановяване на банките

Банковият индекс S&P BSE Bankex се повиши с 18% тази година благодарение на успешното разрешаване на проблема с просрочените дългове в сектора, създаването на банка за разтоварване на проблемни кредити и рязкото възстановяване на търсенето на кредити. Удай Котак, милиардерът, управляващ директор на Kotak Mahindra Bank Ltd., нарече възстановяването на банките момент на "Пепеляшка". Все пак според анализатора на Macquarie Capital Суреш Ганапати влошаването на разликата между растежа на депозитите и кредитите е нещо, за което трябва да се внимава. State Bank of India, най-големият кредитор в страната, се е повишила с 25% тази година и може да нарасне с подобен размер през следващите 12 месеца, смятат анализаторите. 

Забавяне на IPO 

Дълготрайното разочарование след големите първични публични предлагания изпрати финтех фирмата Paytm и онлайн застрахователния пазар Policybazaar с повече от 50% надолу тази година след дебютите им в търговията към края на 2021 г. Сред другите спадащи компании са стартъпът за доставки Zomato, собственикът на електронния магазин за красота Nykaa и логистичната фирма Delhivery. Life Insurance Corp. of India, която изпревари Paytm, за да се превърне в най-голямото IPO в Индия, загуби повече от една четвърт от стойността си от май насам. 

Срив при софтуера   

Доставчиците на аутсорсинг услуги бяха сред най-зле представилите се на фона на опасенията за възможна рецесия в САЩ и Европа. Големите фирми - включително Infosys Ltd. и Tata Consultancy Services Ltd. - се понижиха, което тласна секторния показател към най-лошата му година от 2008 г. насам. Големите компании за услуги в областта на информационните технологии се подготвят за "по-дълга зима", каза анализаторът на JM Financial Institutional Securities Абхишек Кумар.

По-евтини генерични лекарства 

Износителите на лекарства като Aurobindo Pharma Ltd. и Divi's Laboratories Ltd. също понесоха удар, тъй като цените на генеричните лекарства в САЩ спаднаха. Сампат Реди, главен инвестиционен директор в Bajaj Allianz Life Insurance Co., заяви, че производителите на лекарства може да се съсредоточат върху печеливши комплексни генерични лекарства в отговор на по-ниските цени в чужбина.