Индия и Китай обезсмислят санкциите срещу руския петрол

Митническите данни показват, че търсенето на руски петрол от Пекин и Ню Делхи до голяма степен компенсира загубата от липсата на продажби в Европа

08:30 | 9 септември 2022
Обновен: 08:52 | 9 септември 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Покупките на руски петрол от страна на Индия и Китай компенсират до голяма степен спада на доставките за Европа, повдигайки въпроси относно въздействието на санкциите върху Москва, като в същото време се отбелязва скок на сметките за енергия за европейските потребители, пише Financial Times.

Анализ на Financial Times на наличните данни от китайската и индийската митническа статистика показва, че страните са внесли 11 милиона тона повече петрол от Русия през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение с първото тримесечие. Плащанията за руски петрол от страните се увеличиха с 9 млрд. долара.

Най-големият ръст е в Индия, където вносът на руски петрол скочи от 0,66 милиона тона през първото тримесечие до 8,42 милиона тона през второто.

След нахлуването в Украйна през февруари, САЩ, ЕС, Обединеното кралство, Канада и Япония наложиха санкции на Русия, парализирайки финансовата й система и забранявайки вноса на много от нейните стоки.

Но клиентите в Китай и Индия, които са страните с най-голямо население в света, продължават да купуват руски петрол и други стоки като въглища и торове.

Китай, който беше важен купувач на руски суров петрол още преди войната, купуваше 2 милиона барела на ден през май, което е увеличение от 0,2-0,4 милиона на ден в сравнение с януари и февруари.

Нарастващите доставки за Индия и Китай идват в момент, когато САЩ настоява вносителите на руски петрол, включително и Ню Делхи, да се присъединят към Г-7 в подкрепа на тавана на цените на петрола с цел да се ограничат приходите на Москва.

Александър Габуев, старши сътрудник във Фондацията Карнеги за международен мир, смята, че Индия и Китай се „възползват от възможностите на пазара“.

„Това не е съзнателно желание да се помогне на Путин; това е просто циничен, прагматичен начин да се използва ситуацията в техен най-добър интерес“, каза Габуев. „Но разбира се, това де факто създава паричен поток, който помага на Кремъл, когато износът за Европа е намалял.“

Индийските пристанища и крайбрежните рафинерии са лесно достъпни за редица страни износителки на петрол, които са много по-близо от Русия, като например Саудитска Арабия, Ирак и Обединените арабски емирства.

„Индия купува по-големи количества руски петрол, защото това е икономически по-изгодно“, заяви Бисваджит Дхар, професор в Центъра за икономически изследвания и планиране към университета Джавахарлал Неру. „В ситуация, в която инфлационният натиск и недостигът на торове развалиха всички сметки, руските доставки са добре дошли.“

Дхар каза, че „ключов фактор“ за поведението на Индия е и нейният неутралитет по отношение на войната в Украйна. Русия също така е най-големият доставчик на оръжия за Индия.

Въпреки че информацията за вноса на петрол в Индия не е публична, анализатори смятат, че Ню Делхи се възползва и от отстъпките в цените от Русия.

След инвазията руският петрол се търгува с отстъпка от цели 30 долара за барел в сравнение със суровия петрол Брент, който е международният еталон. Но общият доход, който Русия получава, все още е по-висок от този през 2021 г., тъй като световните цени са се повишили толкова много, че цената на петрола през по-голямата част от годината е над 100 долара за барел за първи път от 2014 г.

Цената на доставките от Саудитска Арабия, ОАЕ, Ирак и Оман – другите водещи източници на суров петрол в Китай – скочи до 800 долара за тон през второто тримесечие, докато разходите за внос от Русия останаха 700 долара за тон.

Индия се е възползвала от намаление цени, които са по-ниски дори в сравнение с предвоенния период. Индийският внос на петрол от Русия струва средно 790 долара за тон през първото тримесечие, но падна до 740 долара за тон през второто. Разходите при другите източници се повишиха през същия период.

„Въпреки че не знаем точната цена, изглежда Русия предлага значителна отстъпка за своя петрол“, каза Нийл Кросби, базиран във Виена старши анализатор в OilX. „Не мисля обаче, че много хора на пазара са виждали документи за тези сделки, така че можем само да гадаем.“

Въпреки отстъпките, руските петролни компании все още генерират солидни печалби, каза Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси.

Печалбите на Tatneft, един от големите руски производители на петрол, са нараснали с 52 процента на годишна база през първата половина на 2022 г.

На икономически форум в сряда Путин заяви, че Русия няма да има проблем да продава енергийните си ресурси на купувачи отвъд Запада. Въпреки че пренасочването на доставките на газ е трудно поради ограниченията на съществуващата тръбопроводна инфраструктура, Русия успява успешно да поддържа продажбите на петрол.

„Що се отнася до нашите ресурси“, каза Путин, „търсенето за тях е толкова голямо на световните пазари, че няма да имаме проблем да ги продадем.“

Путин каза, че Москва ще се оттегли от енергийните договори и ще прекъсне доставките, ако бъде наложен таван на цените на руския петрол, както беше предложено от Г-7, като предупреди, че Западът ще се окаже „замразен“.

„Ние няма да доставяме газ, нефт, въглища, мазут – няма да доставяме нищо“, каза той.

 „Сега властите в Русия може да се смеят, но те ще станат прекалено зависими от Китай и Индия, тъй като Европа ще се откаже от руския газ през следващите една или две години“, добавя Рибакова.

„Ето защо Русия използва своето влияние сега, тъй като знае, че скоро вече няма да бъде толкова ефективна в енергийните войни“, каза тя.