Индия ще постигне под 800 тона потребление на злато през 2022

П.Р Сомасундарам, директор на Световния съвет по златото, Индия

15:00 | 18 октомври 2022
Преводач: Силвия Грозева

Какви прогнози правите за търсенето на злато за годината?

Четвъртото тримесечие, в което влизаме, традиционно е най-доброто, защото има много фестивали като Дивали и други и тогава се правят много сватби, защото има много благоприятни дати. Като цяло очакваме пик на търсенето през четвъртото тримесечие.

Миналата година например бе едно от най-добрите в историята ни. Никога не сме виждали толкова силно търсене, което беше и натрупано.

Не очакваме същото това тримесечие, то определено ще бъде по-добро от първото полугодие, но няма да е както миналата година.

Какво ще бъде отражението от слабата рупия, която е на историческо дъно. Ще се отрази ли на търсенето на злато?

Цените не реагираха. Дори забелязваме по-високи цени при по-скъпа рупия. Стигна до 55 хиляди рупии за 10 грама тук. 55000 рупии, това беше пикът миналата година. Но сега е около 50 хиляди рупии, въпреки че индийската валута отслабна спрямо долара.

Не сме забелязали особен ръст на цената на златото, защото и международните цени паднаха.

В момента цената е доста привлекателна.

Но защо не сте забелязали златото да става традиционно убежище отново, както преди? Каква е причината?

Не е като да има някаква криза, която да тласне хората към златото.

Например преди е имало повишена инфлация, а хората не правеха правилните инвестиционни решения и се насочваха към златото.

Сега да, инфлацията е малко по-висока, но не е нещо, което се смята като сериозно тук. Затова златото просто сезонно поскъпва. Няма криза, която да накара хората да търсят злато в момента. Затова и не бързат да купуват.

Бихте очаквали при 5% инфлация да тласне хората към златото, но не и сега.

Говорим като цяло за волатилността на пазарите и активите, които се обезценяват. Това е едната страна на въпроса ми. Другата е дали забелязвате   златото да губи за сметка на крипто?

Ни най-малко и особено в Индия. Има няколко класове активи. Хората не изоставят златото заради крипто. Дори ако имате повече крипто ви трябва повече злато, за да балансирате риска за портфейла.

Не сме забелязали да има такова нещо. Миналата година имаше търсене за 800 тона злато и тази година ще бъде същото. Върнахме се на предпандемични нива като общо търсене в тонове.

Ако го обърнем в индийски рупии, защото цените от 3г скочиха почти 55-60%, инвестициите в злато страшно се увеличиха.