Индия има план за 1,2 трилиона долара да отмъкне фабриките от Китай

Ключовите стълбове на проекта са идентифицирането на нови производствени клъстери, които не съществуват днес, и свързването им с железопътната мрежа, пристанищата и летищата

08:32 | 3 октомври 2022
Автор: Рагини Саксена и Дебджит Чакраборти
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В Индия половината от всички инфраструктурни проекти се забавят и всеки четвърти надхвърля прогнозния си бюджет. Премиерът Нарендра Моди вярва, че технологията е решението за тези многогодишни и прословути затруднения.

В рамките на мегапроект на стойност 100 трилиона рупии (1,2 трилиона долара), наречен PM Gati Shakti – хинди за силата на скоростта – администрацията на Моди създава цифрова платформа, която съчетава 16 министерства. Порталът ще предложи на инвеститорите и компаниите решение на едно гише за проектиране на проекти, безпроблемно одобрение и по-лесна оценка на разходите.

„Мисията е да изпълняваме проекти без преразход на време и разходи“, каза Амрит Лал Меена, специален секретар по логистиката в министерството на търговията и индустрията, в интервю в Ню Делхи. „Целта е глобалните компании да изберат Индия за свой производствен център.“

Бързите проекти ще дадат предимство на Индия, особено спрямо Китай, който все още е до голяма степен затворен за външния свят и компаниите, които все повече възприемат политиката Китай плюс едно - намиране на други страни, в които да се разширят или да доставят от тях - за да разнообразят своя бизнес и верига на доставки. Третата по големина икономика в Азия предлага не само евтина работна ръка, но и набор от таланти от предимно англоговорящи работници, въпреки че разклатената инфраструктура отблъсква много инвеститори.

„Единственият начин да се конкурирате с Китай, освен факта, че има политически изисквания на държавите да се отдалечат, е да бъдете възможно най-конкурентоспособни по отношение на разходите“, каза Аншуман Синха, партньор в Kearney India, който ръководи транспорта и инфраструктурни практики. „Gati Shakti има за цел да улесни потока от стоки и произведени компоненти по цялата дължина и ширина на страната.“

Ключовите стълбове на проекта са идентифицирането на нови производствени клъстери, които не съществуват днес, и безпроблемното свързване на тези обекти с железопътната мрежа, пристанищата и летищата на страната, каза Синха. „Ако отлепите слоевете на Gati Shakti, това се състои от идентифициране на възли и укрепване на логистичната мрежа, свързваща тези възли.“

Намаляването на бюрокрацията чрез технологиите е от решаващо значение за Индия, за да отпуши своите закъсали инфраструктурни проекти. От 1300 проекта, които порталът наблюдава в момента, почти 40% са били забавени поради проблеми, свързани с придобиването на земя, разчистването на горите и околната среда, което е довело до надхвърляне на разходите, според Меена. Най-малко 422 проекта са имали проблеми и порталът е разрешил проблеми в около 200 от тях.

При Gati Shakti правителството например ще използва технология, за да гарантира, че новопостроен път няма да бъде изкопан отново за полагане на телефонни кабели или газопроводи, според правителствена агенция, насърчаваща инвестициите в Индия. Планът предвижда моделиране на инфраструктурни проекти по подобие на това, което направи Европа след Втората световна война или това, което направи Китай между 1980 и 2010 г., за да повиши "конкурентния индекс" на нацията, според Invest India, правителствената агенция.

„Днешна Индия се е ангажирала да инвестира все повече и повече в разработването на модерна инфраструктура и предприема всички стъпки, за да гарантира, че проектите няма да бъдат изправени пред препятствия и забавяне“, каза Моди в реч миналата година при откриването на програмата. „Качествената инфраструктура е ключът към стартирането на няколко икономически дейности и създаването на работни места в голям мащаб. Без модерна инфраструктура в Индия не може да се случи цялостно развитие.“

Наистина, данните на уебсайта на Министерството на статистиката и изпълнението на програмите рисуват картина на забавени, надбюджетни проекти, които вредят на икономическото възстановяване на нацията в свят след пандемията. През май Индия имаше общо 1568 проекта, от които 721 бяха забавени, докато 423 надхвърлиха първоначалните си разходи за изпълнение.

Откакто дойде на власт през 2014 г., Моди увеличава разходите за инфраструктура, за да създаде нови работни места и да подкрепи икономика, която беше засегната от агресивна вълна от инфекции с Covid-19. Той имаше няколко успеха в началото.

Apple Inc. сега планира да започне производството на iPhone 14 в Индия около два месеца след първоначалното пускане на продукта в Китай, докато Samsung Electronics Co. отвори най-голямата фабрика за мобилни телефони в света през 2018 г. в страната. Местната Ola Electric Mobility Pvt обеща да построи най-голямата фабрика за електрически скутери в света в страната.

Правителството също използва портала Gati Shakti, за да открие инфраструктурни пропуски в свързаността, каза Меена.

Ппорталът дава приоритет на 196 проекта за запълване на пропуски и увеличаване на свързаността на пристанищата за движение на въглища, стомана и храни, каза той. Министерството на пътния транспорт използва портала за проектиране на 11 проекта на зелено в рамките на правителствения план на стойност 106 милиарда долара за изграждане на 83 677 километра пътища до 2022 г.

„Има допълнителен фокус върху модерното складиране, дигитализацията на процеса, квалифицираната работна сила и намаляването на логистичните разходи“, каза Меена. „За всеки производител изборът на Индия като производствена дестинация би било желано решение.“