Индийски компании сменят долара за азиатски валути, за да купуват руски въглища

Плащанията в различна от долара валута вече са обичайни, тъй като банките и търговците се стремят да избягват долара заради заплахата от вторични санкции

13:47 | 11 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индийските компании използват все по-често азиатски валути, за да плащат за вноса на руски въглища, според митнически документи и източници от индустрията, като избягват щатския долар и намаляват риска от нарушаване на западните санкции срещу Москва.

"Ройтерс" по-рано съобщи за голяма индийска сделка за въглища, включваща китайски юан, но митническите данни подчертават как разплащанията без долари стават нещо обичайно.

Индия агресивно увеличи покупките на руски петрол и въглища от началото на войната в Украйна, помагайки за смекчаване на въздействието на санкциите върху Москва и позволявайки на Ню Делхи да си осигури суровини с отстъпки в сравнение с доставките от други страни.

Русия стана третият по големина доставчик на въглища за Индия през юли, като вносът се повиши с над една пета в сравнение с юни до рекордните 2,06 милиона тона.

През юни индийските купувачи са платили за най-малко 742 000 тона руски въглища, използвайки валути, различни от щатския долар, според обобщение на сделките, съставено от търговски източник, базиран в Индия, използвайки митнически документи. Тези сделки се равняват на 44% от 1,7 милиона тона руски внос през този месец, според данните, споделени с "Ройтерс".

Индийските производители на стомана и производители на цимент са купували руски въглища, използвайки дирхами на Обединените арабски емирства, хонконгски долари, юани и евро през последните седмици, според митнически документи, прегледани отделно от "Ройтерс".

Юанът представлява 31% от плащанията в нещатска валута за руски въглища през юни, а хонконгският долар - 28%. Еврото достигна под една четвърт, а емиратският дирхам около една шеста, показват данните от търговския източник.

Министерството на финансите на Индия, което администрира митническата служба, не отговори на имейли с искане за коментар, потвърждаващ документите. Министерството на търговията и промишлеността отказа коментар.

Централната банка на Индия (RBI) също не отговори на искания за коментар.

RBI одобри плащания за стоки в индийска рупия - ход, който се очаква да насърчи двустранната търговия с Русия в нейната собствена валута.

Щатският долар е доминиращата валута за вноса на стоки от Индия, казаха търговци, а валутата съставлява по-голямата част от валутните резерви на страната.

За сделки във валута, различна от долара, кредиторите потенциално ще трябва да изпратят долари до банкови клонове в страната на оригиналната валута или банки, с които имат връзка, в замяна на тази валута за уреждане на търговията.

На разстояние от долара

Двама търговци, базирани в Индия, които купуват въглища за местни клиенти, и търговец, базиран в Европа, който се занимава с руски въглища, заявиха, че очакват делът на транзакциите в различни от долара валути за руски въглища да се увеличи, тъй като банките и други участници проучват начини да се предпазят от по-нататъшни затягания на санкциите.

Купуването на руски въглища в щатски долари не е незаконно за индийските фирми.

"Ройтерс" успя да потвърди митнически документи за четири от 11-те кораба в обобщението на руските въглищни сделки през юни, предоставено от търговския източник, което показва плащания, извършени с помощта на юан, евро и емирски дирхам, използвайки данни за проследяване на кораби и чрез разговор с частен митнически агент, базиран в Индия.

Други три кораба в 11-те сделки в резюмето на търговеца са били платени чрез хонконгски долари и юани, потвърдиха два търговски източника, запознати с транзакциите.

В една от тези три сделки Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) е внесла 79 721 тона така наречените PCI въглища с кораба Zheng Kai от руското пристанище Уст-Луга, използвайки юани, според двата източника.

Конкурентният производител на стомана Arcelormittal Nippon Steel India е закупил 35 000 тона руски антрацитни въглища, използвайки евро, показва митнически документ от 15 юни.

JSPL и Arcelormittal Nippon са отказали коментар.

Вносът в различни от долара валути продължава и през юли.

Два индийски митнически документа от миналия месец, прегледани от "Ройтерс", показват, че индийските компании са се съгласили да плащат за руски въглища, използвайки хонконгски долари и емиратски дирхами.

Индийската JK Lakshmi Cement е внесла 10 000 тона руски топлинни въглища с кораба за насипни товари Ada, според митнически документ от 20 юли. Фактурата беше оценена на 14,62 милиона емиратски дирхама (3,98 милиона долара), а сделката е преминала през търговеца Swiss Singapore.

Индийският търговец на въглища Chettinad Logistics е внесъл 25 000 тона руски топлинни въглища от базирания в Сингапур търговец Avani Resources и е платил в хонконгски долари, показва друг митнически документ от 20 юли.