Русия откри нов път към петролните пазари през малко пристанище в Египет

Москва подкопава саудитския петрол в Индия, докато конкуренцията се нажежава

11:01 | 6 август 2022
Обновен: 11:13 | 6 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия изглежда е намерила нов начин да пусне петрола си на пазара въпреки западните санкции.

Товар от около 700 000 барела руски петрол беше доставен до египетския петролен терминал Ел Хамра на Средиземно море рано на 24 юли. Няколко часа по-късно друг кораб взе пратка от пристанището - която може да включва някои или всички руски барели - според данни от проследяване на кораби, наблюдавани от Bloomberg.

Необичайният ход прави крайната дестинация на товара по-трудна за проследяване, добавяйки към тенденцията доставките на руски петрол да стават все по-неясни, тъй като европейските купувачи започнаха да ги избягват след нахлуването на нацията в Украйна.

Ел Хамра, управляван от египетската Western Desert Operating Petroleum Co., има шест резервоара за съхранение, които могат да поберат 1,5 милиона барела суров петрол, и едно буй съоръжение за акостиране за товарене и разтоварване. Терминалът е построен за обработка на суров петрол, произведен в западната пустиня на Египет, създавайки възможности за смесване на руските барели с местни количества.

Собственикът на терминала Ел Хамра не е отговорил на многократните опити на Bloomberg да се свърже с него по телефона.

Няколко часа след като първият танкер - Crested - напусна Ел Хамра, пристигна друг, Chris. Той вече е бил на терминала от няколко дни, но се е преместил, за да позволи на Crested да акостира, показват данните от проследяването.

Когато Chris най-накрая напусна Ел Хамра на 28 юли, товарните му резервоари са почти пълни, показват данните от проследяването. Сега той е акостирал на нефтения терминал Рас Шухеир на брега на Червено море в Египет. Този терминал също предлага възможности за смесване на руски суров петрол с египетски барели.

Транзитен маршрут

Египет вече се използва от Русия като транзитен маршрут за мазут. Не е ясно дали Ел Хамра е еднократно, или ще стане по-често използвано пристанище за руски петролни потоци.

Преди това танкери, превозващи руски суров петрол, са извършвали прехвърляне на товари от кораб на кораб край испанския северноафрикански град Сеута, а наскоро и в средата на Атлантическия океан. Това е необичайно място за такава сложна операция, която обикновено се извършва в защитени крайбрежни места.

Друго прехвърляне на суров товар изглежда е извършено край Джохор, близо до Сингапур, през юни. Районът вече се превърна в място за трансбордиране на товари от ирански суров петрол, насочени към Китай.

Забраната на Европейския съюз за доставки на петрол от Москва и за предоставяне на застрахователни и други транспортни услуги трябва да влезе в сила по-късно тази година, добавяйки натиск върху Русия да идентифицира и тества различни начини да достави своите товари до купувачите.

Битката за Индия

Назрява ожесточена битка в Индия, където Русия подби цената на петрола от своя съюзник от ОПЕК+ Саудитска Арабия, проправяйки пътя за Москва да разшири пазарния дял в един от най-големите вносители на суров петрол.

Руските барели бяха по-евтини от саудитския суров петрол от април до юни, като отстъпката се разшири до почти 19 долара за барел през май, според изчисления на Bloomberg, базирани на данни на индийското правителство. Русия изпревари кралството като вторият най-голям доставчик за Индия през юни, класиран точно след Ирак.

Индия и Китай станаха охотни потребители на руски суров петрол, тъй като повечето други купувачи избягваха руските доставки след нахлуването в Украйна. Южноазиатската нация внася 85% от нуждите си от петрол, а евтините доставки осигуряват известно икономическо облекчение, тъй като страната е изправена пред повишена инфлация и рекорден търговски дефицит.

Сметката за внос на суров петрол на страната набъбна до 47,5 милиарда долара през второто тримесечие, след като скокът на световните цени съвпадна с възстановяването на търсенето на гориво, според правителствени данни. Това се сравнява с 25,1 милиарда долара през същия период на миналата година, когато цените и обемите бяха по-ниски. Петролът се срина наскоро поради опасения относно икономическото забавяне, предлагайки известно облекчение за потребителите.

„Индийските рафинерии ще се опитат да се сдобият с възможно най-евтиния суров петрол, който работи с техните рафинерии и продуктови конфигурации“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. „Руският суров петрол отговаря на тази сметка засега. Саудитците и иракчаните не губят напълно, защото насочват повече доставки към Европа."

Докато отстъпката на руския петрол спрямо саудитския суров петрол намаля през юни, барелите все още бяха с около 13 долара по-евтини, средно около 102 долара. Това се сравнява с премия от малко над $13 през март, въпреки че по-голямата част от месечните доставки на Индия биха били фиксирани преди инвазията в края на февруари. Кралството беше вторият най-голям доставчик за Индия през 2021 г., докато Русия беше деветият по големина.

Ирак беше най-големият доставчик на суров петрол за Индия и запази това място тази година до юни. Петролът от производителя на ОПЕК беше с около 9 долара за барел по-скъп от руските барели през май, но беше с отстъпка през всички останали месеци. Вносът на Индия от Русия се е увеличил десетократно от март насам.