Нищожното увеличение на добива от ОПЕК+ може да е знак за отслабващото му влияние

Пазарът вече не се фокусира върху недостига на производство както от ОПЕК, така и от по-широката група ОПЕК+

08:31 | 5 август 2022
Обновен: 11:33 | 5 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Почти незначителното увеличение на добива на петрол, обявено от групата ОПЕК+, подчерта нововъзникващата динамика на световните пазари на суров петрол, а именно, че групата производители вече не е водещата.

От създаването на ОПЕК+ през 2017 г. пазарът следи всяка негова дума и анализира всеки ход с много подробности, а цените на петрола до голяма степен се движеха в тандем, пише "Ройтерс".

Но чрез увеличаване на производството с малките 100 000 барела на ден за септември, групата, която се състои от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и ключови съюзници, включително Русия, рискува да намали значението си.

ОПЕК+ е изправен пред два проблема.

Първият е, че пазарът все повече се фокусира върху свързаните проблеми с намаляващото търсене на фона на глобалното икономическо забавяне, като същевременно все още се опитва да оцени пълното въздействие на загубата на руски суров петрол и износ на продукти, особено към бившия най-голям купувач Европа.

Второто е, че групата се бори да произведе толкова петрол, колкото твърди, че ще направи, което кара водещите наблюдатели на пазара да гледат повече какво всъщност прави ОПЕК+, а не какво казва, че ще прави.

Десетте членки на ОПЕК, които имат квоти, са произвели 24,98 милиона барела на ден през юли, което е малко повече от 24,74 милиона през юни, според проучване на "Ройтерс".

Въпреки че малкото увеличение може да изглежда като знак, че страните от ОПЕК изпълняват ангажимента си да изпомпват повече петрол, действителната цел за тях съгласно споразумението ОПЕК+ беше 26,276 милиона барела на ден.

Това означава, че 10-те членки на ОПЕК с квоти са произвеждали с 1,7 милиона барела на ден по-малко.

Не е нужно много въображение, за да се разбере, че цените на суровия петрол биха били значително по-ниски от сегашните, ако членовете на ОПЕК действително изпълняваха целите за производство.

Но пазарът вече не се фокусира върху недостига на производство както от ОПЕК, така и от по-широката група ОПЕК+.

Ценова акция

Това беше ясно илюстрирано от реакцията на фючърсите на глобалния бенчмарк на суровия петрол Brent на незначителното увеличение на ОПЕК+ на планирания добив за септември.

Контрактът за месец напред падна до най-ниското си ниво от 23 февруари, ден преди Русия да нахлуе в Украйна, завършвайки сесията в сряда на 96,78 долара за барел, което е спад от 3,7% спрямо затварянето на предишния ден.

Фючърсите на американския West Texas Intermediate също паднаха до най-ниското ниво от февруари, завършвайки на $90,66 за барел, което е спад от 4% спрямо предишния ден, тъй като пазарът се фокусира върху изненадващо нарастване на запасите от суров петрол и бензин в САЩ.

Цените продължиха да падат и в четвъртък.

Увеличаването на запасите в САЩ е сред индикаторите, които предполагат, че търсенето на суров петрол намалява на фона на скока в цените, причинен от атаката на Русия срещу Украйна и последващото въздействие върху глобалния икономически растеж.

Може да е по-важно за пазара сега да разгледа фактори като продължаващото, но намаляващо освобождаване на стратегически запаси в САЩ, както и данните за търсенето по целия свят.

Азия, регионът с най-голям внос, показва смесени признаци, що се отнася до търсенето на суров петрол, като Refinitiv Oil Research прогнозира внос през юли на 24,57 милиона барела на ден.

Въпреки че това е увеличение от 8-месечното дъно от юни от 23,83 милиона барела на ден, то е под 26,73 милиона барела на ден от май и е в съответствие със средната стойност на вноса за първата половина на годината.

Китай, най-големият купувач на суров петрол в света, все още е слабото място, като вносът през юли се очаква да бъде 8,42 милиона барела на ден, което е спад от 8,75 милиона барела на ден през юни, което е 49-месечно дъно, според данни на Refinitiv.

Има известен оптимизъм, че вносът на Китай ще се повиши през останалата част от 2022 г., но това ще зависи от успеха на Пекин в стимулирането на втората по големина икономика в света, тъй като тя излиза от поредица от блокирания поради COVID-19.

Индия, третият по големина вносител на суров петрол в света, също се прогнозира да види малко по-слаби доставки през юли, като Refinitiv прогнозира 4,63 милиона барела на ден, което е спад от 4,69 милиона барела на ден през юни.

Като цяло пазарната динамика изглежда се накланя към проблемите с търсенето, които надделяват над проблемите с предлагането.

Това не прави ОПЕК+ без значение, но намалява влиянието, което картелът ще има върху цените, поне засега.